1,56 δισ. μάσκες κατέληξαν στους ωκεανούς το 2020

1,56 δισ. μάσκες κατέληξαν στους ωκεανούς το 2020

122
1,56 δισ. μάσκες κατέληξαν στους ωκεανούς το 2020

Καθώς οι μάσκες μιας χρήσης αποτελούν τον τελευταίο χρόνο αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας, ένας νέος κίνδυνος για το θαλάσσιο περιβάλλον αναδύεται.

Μετά την ανακήρυξη της νόσου Covid-19 σε πανδημία από τον ΠΟΥ, οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο κατέστησαν υποχρεωτική τη χρήση μάσκας για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού. Η εξέλιξη αυτή έφερε μια εκτόξευση της παραγωγής μασκών μιας χρήσης και είναι

χαρακτηριστικό ότι τον Απρίλιο του 2020 η παραγωγική δυναμικότητα της Κίνας ημερησίως ανήλθε σε 450 εκατ. μάσκες. Παγκοσμίως το περασμένο έτος παρήχθησαν 52 δισ. μάσκες μιας χρήσης.

Έκθεση του οργανισμού θαλάσσιας διατήρησης OceansAsia αποκαλύπτει ότι το 2020 στους ωκεανούς κατέληξαν περί τις 1,56 δισ. μάσκες μιας χρήσης, αριθμός που δυστυχώς δεν προκαλεί πλέον εντύπωση δεδομένης της ανθρώπινης ασυνειδησίας για το περιβάλλον και το κλίμα γενικότερα. Στην έκθεση με τίτλο Masks on the Beach: The Impact of COVID-19 on Marine Plastic Pollution τονίζεται ότι ο όγκος αυτός μασκών θα χρειαστεί 450 χρόνια για να αποσυντεθεί απειλώντας άμεσα τη θαλάσσια πανίδα και το θαλάσσιο οικοσύστημα.

Ο Δρ. Teale Phelps Bondaroff, επικεφαλής ερευνών της OceansAsia σημειώνει ότι ο ανησυχητικός αυτός αριθμός είναι μόλις η κορυφή του παγόβουνου και τονίζει ότι «οι 4.680-6.240 τόνοι μασκών μιας χρήσης είναι μόλις ένα μέρος των εκτιμώμενων 8-12 εκατ. τόνων πλαστικών που καταλήγουν κάθε χρόνο στους ωκεανούς μας».

Καθώς η πανδημία κυριαρχεί στον πλανήτη και το 2021, μόνο αισιόδοξοι δεν μπορούμε να είμαστε ότι ο αριθμός αυτός των μασκών που θα καταλήξει στη θάλασσα θα μειωθεί. Βέβαια, εταιρείες και φορείς έχουν αναλάβει δράση για τον περιορισμό του σημαντικού αυτού ζητήματος, ωστόσο ο δρόμος για καθαρότερες θάλασσες είναι μακρύς.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.