Αστείρευτος ο «μαύρος χρυσός» στα ανοιχτά της Γουιάνας

Αστείρευτος ο «μαύρος χρυσός» στα ανοιχτά της Γουιάνας

92
Αστείρευτος ο «μαύρος χρυσός» στα ανοιχτά της Γουιάνας

Νέα ανακάλυψη της Exxon Mobil Corp. στην πετρελαιοπηγή Whiptail του πεδίου Stabroek της Γουιάνας αυξάνει τα εκτιμώμενα ανακτήσιμα βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου (BOE) κατά 9 δισ. Ωστόσο, το μέγεθος των αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου της ανακάλυψης δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Το πεδίο Stabroek βρίσκεται περίπου 120 μίλια από τις ακτές της Γουιάνας, στη Λατινική Αμερική. Το Stabroek καλύπτει 6,6 εκατ. εκτάρια και η λειτουργία του είναι αποτέλεσμα κοινοπραξίας στην οποία συμμετέχουν οι αμερικανικές Exxon Mobil Corp. και Hess Corp., καθώς και η κινεζική CNOOC Ltd.

Η Exxon Mobil εκτιμά πως, έως το 2027, υπάρχει η δυνατότητα ανάπτυξης έξι έως δέκα projects, τα οποία αναμένεται να αυξήσουν την εκτιμώμενη ανακτήσιμη ποσότητα πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Θετική φαντάζει η συγκεκριμένη ανακάλυψη για τη ναυτιλία, ειδικότερα για τον τομέα των υγρών χύδην φορτίων. Ωστόσο, η ανακάλυψη αυτή έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία αυξάνονται οι πιέσεις για επίτευξη περιβαλλοντικών στόχων ύψιστης σημασίας και συνεπακόλουθα για την παραγωγή ορυκτών καυσίμων, ειδικότερα πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.