O BV καινοτομεί στον τομέα των εξ αποστάσεως επιθεωρήσεων με την επιτυχημένη...

O BV καινοτομεί στον τομέα των εξ αποστάσεως επιθεωρήσεων με την επιτυχημένη ολοκλήρωση μιας νέας δοκιμής

223
O BV καινοτομεί στον τομέα των εξ αποστάσεως επιθεωρήσεων με την επιτυχημένη ολοκλήρωση μιας νέας δοκιμής

Ο νηογνώμονας Bureau Veritas, παγκόσμιος ηγέτης στον τομέα των δοκιμών, των επιθεωρήσεων και των πιστοποιήσεων (TIC), πραγματοποίησε με επιτυχία μια δοκιμή διαφόρων τεχνολογιών και τεχνικών επιθεώρησης εξ αποστάσεως, οι οποίες περιλάμβαναν ένα drone, ένα υποβρύχιο ROV μικρής κλίμακας και μαγνητικά ρομπότ.

Οι δοκιμές πραγματοποιήθηκαν σε ένα Supramax φορτηγό πλοίο της εταιρείας Oceanbulk, το οποίο ναυπηγήθηκε το 2008 και είναι ταξινομημένο στον BV, ενώ τον απαραίτητο εξοπλισμό για την επιθεώρηση του πλοίου παρείχε η εταιρεία Glafcos Marine, μια ελληνική εταιρεία παροχής τεχνικών υπηρεσιών, η οποία ασχολείται εδώ και αρκετά χρόνια με την ανάπτυξη και τη διαμόρφωση των εν λόγω τεχνολογιών για χρήση σε πλοία.

Η διεξαγωγή των δοκιμών έγινε με βάση τις ίδιες συνθήκες και απαιτήσεις που αφορούν μια ενδιάμεση επιθεώρηση (Intermediate Survey) ενός πλοίου παρόμοιας ηλικίας με το πλοίο της Oceanbulk, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι θα μπορούν να συλλεχθούν όλες οι απαραίτητες πληροφορίες.

Το πλοίο επιθεωρήθηκε κατά τη διάρκεια μιας πρόσφατης επίσκεψής του στο ναυπηγείο του Νεωρίου στη Σύρο, όπου πραγματοποιήθηκαν επιθεωρήσεις σε γεμάτες δεξαμενές θαλάσσιου έρματος χρησιμοποιώντας ένα υποβρύχιο ROV μικρής κλίμακας, εξαλείφοντας έτσι την ανάγκη για άδειασμα των δεξαμενών και κερδίζοντας ως εκ τούτου τόσο σε χρόνο όσο και σε ενεργειακό κόστος. Παράλληλα, τα αμπάρια και η δομή του πλοίου επιθεωρήθηκαν με τη χρήση drone και μαγνητικών ρομπότ, χωρίς να χρειάζεται να στηθούν σκαλωσιές ή να χρησιμοποιηθούν ανυψωτικά μηχανήματα. Τα μαγνητικά ρομπότ παρείχαν τις απαραίτητες φωτογραφίες από κοντινή απόσταση, ενώ ήταν εξοπλισμένα και με αισθητήρες υπερύθρων για την πραγματοποίηση παχυμετρήσεων.

Σαν επόμενα βήματα, ο BV πρόκειται να εστιάσει στη θέσπιση ειδικών κανονισμών που θα αφορούν την εξ αποστάσεως επιθεώρηση πλοίων καθώς και στο κομμάτι της εκπαίδευσης και της πιστοποίησης των χειριστών των ρομπότ.

IMG_1697_BV_Drone_syros

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.