Κωνσταντίνος Λ. Φαφαλιός: Με το «Φ» στην καρδιά και τη Χίο στην...

Κωνσταντίνος Λ. Φαφαλιός: Με το «Φ» στην καρδιά και τη Χίο στην πρύμνη

729
Κωνσταντίνος Λ. Φαφαλιός: Με το «Φ» στην καρδιά και τη Χίο στην πρύμνη

Με αφορμή τα 90 χρόνια των Ναυτικών Χρονικών, σας παρουσιάζουμε προσωπικότητες της ναυτιλίας που αρθρογραφούσαν τακτικά στα Ναυτικά Χρονικά.

Ο Κωνσταντίνος Λ. Φαφαλιός (1918-2014) γεννήθηκε στη Χίο, το πέμπτο τέκνο του Λουκά και της Μαρίας, το γένος Κουδή. Η οικογένεια Φαφαλιού αποτελεί μία από τις σημαντικότερες οικογένειες της ελληνικής ναυτιλιακής κοινότητας, με βαριά παράδοση στο ναυτιλιακό επιχειρείν από τα μέσα του 19ου αιώνα.

Ο Κωνσταντίνος Λ. Φαφαλιός άκουσε από νωρίς το κάλεσμα της θάλασσας και, μετά τις σπουδές του στη Σχολή Μηχανικών του Πειραιά, ναυτολογήθηκε στα πλοία της Fafalios Shipping για σημαντικό μέρος της επαγγελματικής του ζωής. Η άριστη διαχείριση και συντήρηση των πλοίων της οικογενειακής επιχείρησης ήταν απότοκο της αφοσίωσης και της εργατικότητας της οικογένειας Φαφαλιού. Στα πλοία αυτά, ο Κωνσταντίνος Λ. Φαφαλιός ταξίδευε, μάλιστα, πολλές φορές με την οικογένειά του για μεγάλα διαστήματα μέχρι το 1964. Η αγάπη του για τη θάλασσα αλλά και για την εργασία του θα τον κρατούσε στα πλοία μέχρι και τα μέσα της δεκαετίας του 1960, οπότε και θα συνεργαζόταν με μέλη της οικογένειάς του, στη Fafalios.

Η σημαντική συνεισφορά του Κωνσταντίνου Λ. Φαφαλιού δεν περιορίστηκε μονάχα στα πλοία της εταιρείας. Άνθρωπος που χαρακτηριζόταν από την επικοινωνιακή του φύση αλλά και τον ήπιων τόνων χαρακτήρα του, συμμετείχε ενεργά στα κοινά του ελληνικού εφοπλισμού. Για πολλές συνεχόμενες θητείες (1979-1991) ήταν αιρετό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ενώσεως Ελλήνων Εφοπλιστών, ενώ αξιοσημείωτη ήταν η προσφορά του και στο Ναυτικό Επιμελητήριο Ελλάδος, το οποίο υπηρέτησε και ως εκλεγμένος πρόεδρος από το 1984 έως το 1988.

Η θητεία του στην προεδρία του ΝΕΕ θα συνοδευτεί από τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την ίδρυση του φορέα, γεγονός που εορτάστηκε με ημερίδα στο Ίδρυμα Ευγενίδου, που είχε ως βασική θεματική την προώθηση των προτάσεων του Επιμελητηρίου προς μια εθνική ναυτιλιακή πολιτική.

Βασικές προτεραιότητες του Κωνσταντίνου Λ. Φαφαλιού, καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του, ήταν η φροντίδα για τη μόρφωση της νέας γενιάς αλλά και η αρωγή στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τη Χίο, στην οποία το όνομά του ακόμα και σήμερα παραμένει ιδιαίτερα αγαπητό.

Ο Κωνσταντίνος Λ. Φαφαλιός συμμετείχε με την αρθρογραφία του στις σελίδες των Ναυτικών Χρονικών, ιδιαίτερα κατά τη δεκαετία του 1980, υπό τον θεσμικό ρόλο του προέδρου του ΝΕΕ. Με τις πάντοτε νηφάλιες απόψεις του, υποστήριζε τη δημιουργία ενός αρμονικού κλίματος μεταξύ πλοιοκτητών, ναυτεργασίας και πολιτείας, ενώ δεν παρέλειπε να τοποθετείται επί της θέσης της ναυτιλίας της χώρας μας στους διεθνείς θεσμούς και στα fora.

Πληροφορίες για τη συγγραφή του άρθρου αντλήθηκαν από τεύχη των Ναυτικών Χρονικών με αφιερώματα στο πρόσωπο του Κωνσταντίνου Λ. Φαφαλιού.

Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε και για τις υπόλοιπες εμβληματικές προσωπικότητες που αρθρογραφούσαν στα Ναυτικά Χρονικά:

Αντώνης Χανδρής

Μανώλης Ηλ. Κουλουκουντής

Κώστας Μ. Λεμός

Σταύρος Νιάρχος

Στρατής Ανδρεάδης

Νικόλαος Δ. Λυκιαρδόπουλος

Φρίξος Β. Παπαχρηστίδης

Περικλής Γ. Καλλιμανόπουλος

Περικλής Παναγόπουλος

Σπύρος Αλεξανδράτος

Ιωάννης Αδ. Χατζηπατέρας

Μιχαήλ Μ. Ξυλάς

Κωνσταντίνος Γ. Γράτσος

Γεώργιος Μ. Δρακόπουλος

Μιχαήλ Α. Καραγεώργης

Ανδρέας Γ. Λαιμός

Ιωάννης Η. Κουλουκουντής

Κωνσταντίνος Ι. Λύρας

Διαβάστε περισσότερα ιστορικά θέματα από το Αρχείο των Ναυτικών χρονικών πατώντας εδώ.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.