Περικλής Παναγόπουλος: Ο μεταρρυθμιστής της επιβατηγού ναυτιλίας

Περικλής Παναγόπουλος: Ο μεταρρυθμιστής της επιβατηγού ναυτιλίας

583
Περικλής Παναγόπουλος: Ο μεταρρυθμιστής της επιβατηγού ναυτιλίας

Με αφορμή τα 90 χρόνια των Ναυτικών Χρονικών, σας παρουσιάζουμε προσωπικότητες της ναυτιλίας που αρθρογραφούσαν τακτικά στα Ναυτικά Χρονικά.

Ο Περικλής Παναγόπουλος (1935-2019) γεννήθηκε στην Αθήνα, γόνος μιας οικογένειας που δεν είχε σχέση με τη θάλασσα. Παρ’ όλα αυτά, εισήλθε στον χώρο της ναυτιλίας, χάρη στη συγγένειά του με τον εθνικό ευεργέτη Ευγένιο Ευγενίδη, ο οποίος τον έθεσε υπό την προστασία του, ανέλαβε την εκπαίδευσή του και υπήρξε αρωγός στα πρώτα του επαγγελματικά βήματα στον θαλάσσιο στίβο.

Ο Περικλής Παναγόπουλος εργάστηκε αρκετά χρόνια σε εταιρείες του Ομίλου Ευγενίδη, μέχρι που αποφάσισε να χαράξει τη δική του πορεία στο παγκόσμιο ναυτιλιακό γίγνεσθαι. Η εμπειρία που είχε αποκομίσει από τη μακροχρόνια πορεία του μέχρι τότε τον βοήθησε σε μεγάλο βαθμό όταν έγινε διευθυντής της Sun Lines, το 1965.

Το 1971, ο Παναγόπουλος συνίδρυσε τη Royal Cruise Line με τον Barney Ebsworth, επιχειρηματία στον κλάδο του τουρισμού από το Σεντ Λούις των ΗΠΑ. Βασικός άξονας αυτής της νέας επιχειρηματικής του προσπάθειας ήταν η επένδυση στη ναυπήγηση νέων κρουαζιερόπλοιων, τακτική που θεωρούνταν ότι είχε ιδιαίτερο επενδυτικό ρίσκο εκείνη την εποχή. Ωστόσο, τα δύο νεότευκτα της εταιρείας, το «Golden Odyssey» του 1972 και το «Crown Odyssey» του 1988, θεωρήθηκαν πρωτοπόρα στον κλάδο της κρουαζιέρας και βοήθησαν τα μέγιστα στην επιτυχία του Παναγόπουλου στον κλάδο της επιβατηγού ναυτιλίας.

Ο Παναγόπουλος ήταν καινοτόμος, αλλά και ρεαλιστής. Το 1989 πούλησε την RCL στην Kloster Cruise σε τιμή που υπολογίζεται σε 250 εκατ. δολάρια, μια κίνηση που έγινε εν αναμονή μιας πολύ ευρύτερης παγκόσμιας ενοποίησης στον χώρο της κρουαζιέρας.

Στην Ελλάδα είναι πιο γνωστός λόγω της ίδρυσης της Superfast Ferries (Attica Group). Η Superfast Ferries επικεντρώθηκε αρχικά στη γραμμή Ελλάδα-Ιταλία και κατόπιν επεκτάθηκε στη Βαλτική και στη Βόρεια Θάλασσα. Η εταιρεία, υπό την καθοδήγηση του Παναγόπουλου, επένδυσε στην επιβατηγό ναυτιλία, εκσυγχρονίζοντας τον κλάδο με νεότευκτα, τα οποία άλλαξαν το πρόσωπο και τον τρόπο λειτουργίας της ελληνικής επιβατηγού ναυτιλίας. Επόμενη κίνηση του ομίλου ήταν η εξαγορά της Strintzis Lines και η μετονομασία της σε Blue Star Ferries, με την παράλληλη επένδυση σε νεότευκτα, με σκοπό τη δημιουργία ενός δικτύου προς όλο το Αιγαίο.

Κατά την τελευταία περίοδο της ζωής του, εστίασε το επιχειρηματικό του ενδιαφέρον στην ποντοπόρο ναυτιλία και στη μεταφορά χύδην φορτίων μέσω της Magna Marine, της οποίας το τιμόνι βρίσκεται πλέον στα χέρια των απογόνων του.

Ο Περικλής Παναγόπουλος έμεινε στην ιστορία σημειώνοντας αξιοσημείωτη πορεία πολλών δεκαετιών στον ναυτιλιακό χώρο. Τα άρθρα του στα Ναυτικά Χρονικά αποτελούν σημαντική μαρτυρία και παρακαταθήκη ενός από τους πιο ξεχωριστούς εφοπλιστές της γενιάς του, που ξεχώριζε για το επιχειρηματικό του πνεύμα και την εφαρμογή καινοτόμων ιδεών.

Ενδεικτικά άρθρα του Περικλή Παναγόπουλου στα Ναυτικά Χρονικά θα βρείτε στους ακόλουθους συνδέσμους:

https://s3.eu-central-1.amazonaws.com/naftikachronika-issues/157.pdf

https://s3.eu-central-1.amazonaws.com/naftikachronika-issues/206.pdf

Πληροφορίες για τη συγγραφή του άρθρου αντλήθηκαν από τεύχη των Ναυτικών Χρονικών με αφιερώματα στο πρόσωπο του Περικλή Παναγόπουλου.

Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε και τις υπόλοιπες εμβληματικές προσωπικότητες που αρθρογραφούσαν στα Ναυτικά Χρονικά:

Αντώνης Χανδρής

Μανώλης Ηλ. Κουλουκουντής

Κώστας Μ. Λεμός

Σταύρος Νιάρχος

Στρατής Ανδρεάδης

Νικόλαος Δ. Λυκιαρδόπουλος

Φρίξος Β. Παπαχρηστίδης

Περικλής Γ. Καλλιμανόπουλος

Διαβάστε περισσότερα ιστορικά θέματα από το Αρχείο των Ναυτικών χρονικών πατώντας εδώ.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.