Ιωάννης Αδ. Χατζηπατέρας: Ο ενωτικός Οινουσσιώτης

Ιωάννης Αδ. Χατζηπατέρας: Ο ενωτικός Οινουσσιώτης

1182
Ιωάννης Αδ. Χατζηπατέρας: Ο ενωτικός Οινουσσιώτης

Με αφορμή τα 90 χρόνια των Ναυτικών Χρονικών, σας παρουσιάζουμε προσωπικότητες της ναυτιλίας που αρθρογραφούσαν τακτικά στα Ναυτικά Χρονικά.

Ο Ιωάννης Αδ. Χατζηπατέρας (1926-1999) γεννήθηκε στη Χίο και καταγόταν από τις Οινούσσες. Ο πατέρας του ήταν ο σημαντικός Αιγνουσιώτης Αδαμάντιος Κ. Χατζηπατέρας, ο οποίος είχε ιδρύσει στο Λονδίνο την Harry Hatjipateras Brothers.

Γόνος μιας εκ των ιστορικότερων ελληνικών ναυτικών οικογενειών, ο Ιωάννης Αδ. Χατζηπατέρας σπούδασε αρχικά στη Νομική Σχολή Αθηνών και στη συνέχεια της ζωής του μετεκπαιδεύτηκε σε σχολές Διοίκησης Επιχειρήσεων στο εξωτερικό.

Στον ναυτιλιακό στίβο εισήχθη το 1950 μέσω της οικογενειακής ναυτιλιακής επιχείρησης στο Λονδίνο. Μόνιμα εγκατεστημένος στην πρωτεύουσα του Ηνωμένου Βασιλείου, διηύθυνε τη ναυτιλιακή εταιρεία Hadjipateras Maritime και την Pateras Shipbrokers.

Από πολύ νωρίς στη ζωή του ήταν ενεργός στις διάφορες εκφάνσεις συλλογικής δράσης του ελληνικού εφοπλισμού. Από το 1958 και έπειτα ήταν εκπρόσωπος της Ενώσεως Ελλήνων Εφοπλιστών στην ILO (Διεθνής Οργάνωση Εργασίας), ενώ τη δεκαετία του 1970 υπήρξε μέλος του ΔΣ της Ενώσεως. Το 1961 εξελέγη σύμβουλος στην ελληνική κρατική αντιπροσωπεία για την Αναθεώρηση της Ασφάλειας της Ανθρώπινης Ζωής στη Θάλασσα.

Το 1981, ο Ι. Αδ. Χατζηπατέρας θα εκλεγεί πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Ναυτιλιακής Συνεργασίας στο Λονδίνο. Η παρουσία του στη θέση του προέδρου του Committee για 18 συναπτά έτη αποτελεί αναμφίβολα τη σημαντικότερη συμβολή του στη συλλογική εκπροσώπηση και δράση της ελληνικής ναυτιλιακής κοινότητας στη Βρετανία. Με την άοκνη δραστηριότητά του προσπάθησε να υποστηρίξει τα συμφέροντα της ελληνικής ναυτιλίας εντός και εκτός Ηνωμένου Βασιλείου, σε μια εποχή ιδιαίτερα σημαντική για την παρουσία της ελληνικής παροικίας στο City.

Παράλληλα με τις ναυτιλιακές και επιχειρηματικές του δραστηριότητες έδειξε καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του ιδιαίτερο ζήλο για την προάσπιση και την ενίσχυση των Γραμμάτων και των Τεχνών. Υπήρξε αρωγός πολλών εκδόσεων που αφορούσαν τη ναυτιλία, ενώ το 1948 ίδρυσε το περιοδικό για τον απόδημο ελληνισμό «Κρίκος», το οποίο αποτέλεσε έναν σημαντικό δίαυλο πνευματικής επικοινωνίας των απανταχού Ελλήνων. Για το έργο του περιοδικού, του απονεμήθηκε έπαινος της Ακαδημίας Αθηνών το 1960. Υπήρξε επίσης σημαντικός υποστηρικτής της νέας γενιάς, προσφέροντας χορηγίες και οικονομική αρωγή σε Έλληνες σπουδαστές.

Ο Δήμος Αθηναίων, θέλοντας να τιμήσει την προσφορά του, ανήγειρε το 2001 ορειχάλκινο άγαλμα στα Ιλίσια, κατασκευασμένο από τη Χιώτισσα γλύπτρια Μαίρη Παπακωνσταντίνου.

Η παρουσία του Ιωάννη Αδ. Χατζηπατέρα στις σελίδες των Ναυτικών Χρονικών υπήρξε ιδιαίτερα συχνή, με τα άρθρα και τις συνεντεύξεις του να θίγουν, πάντα στον πυρήνα τους, τα ζητήματα της ελληνικής ναυτιλίας. Μελετώντας τα κείμενά του, γίνεται φανερή η έμφαση που έδινε στην ανάγκη ειλικρινούς συνεννόησης μεταξύ των θεσμικών οργάνων της ελληνικής ναυτιλίας αλλά και η σημασία που απέδιδε σε θέματα ναυτικής εκπαίδευσης, καθώς ήταν πεπεισμένος ότι η ανάπτυξη της ναυτιλίας στην Ελλάδα δεν ήταν μόνο θέμα επιχειρηματικότητας αλλά και ανθρώπινου δυναμικού.

Ενδεικτικά άρθρα του Ιωάννη Αδ. Χατζηπατέρα στα Ναυτικά Χρονικά θα βρείτε στους ακόλουθους συνδέσμους:

https://archive.naftikachronika.gr/issue1982

https://archive.naftikachronika.gr/issue1983

https://archive.naftikachronika.gr/issue1960

«Η ψηφιοποίηση του αρχείου των τευχών από το 1931 έως το 1983 είναι μια ευγενική χορηγία του Ιδρύματος Ευγενίδου, στη μνήμη της Μαριάνθης Σίμου».

Πληροφορίες για τη συγγραφή του άρθρου αντλήθηκαν από τεύχη των Ναυτικών Χρονικών με αφιερώματα στο πρόσωπο του Ιωάννη Αδ. Χατζηπατέρα και από την έκδοση I. Theotokas and G. Harlaftis, «Leadership in World Shipping ‒ Greek Family Firms in International Business» (Palgrave MacMillan 2009).

Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε και τις υπόλοιπες εμβληματικές προσωπικότητες που αρθρογραφούσαν στα Ναυτικά Χρονικά:

Αντώνης Χανδρής

Μανώλης Ηλ. Κουλουκουντής

Κώστας Μ. Λεμός

Σταύρος Νιάρχος

Στρατής Ανδρεάδης

Νικόλαος Δ. Λυκιαρδόπουλος

Φρίξος Β. Παπαχρηστίδης

Περικλής Γ. Καλλιμανόπουλος

Περικλής Παναγόπουλος

Σπύρος Αλεξανδράτος

Διαβάστε περισσότερα ιστορικά θέματα από το Αρχείο των Ναυτικών χρονικών πατώντας εδώ.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.