Εγκατάσταση πέντε Rotor Sails σε νεότευκτο VLOC

Εγκατάσταση πέντε Rotor Sails σε νεότευκτο VLOC

486
Εγκατάσταση πέντε Rotor Sails σε νεότευκτο VLOC

H Norsepower Oy Ltd., ο κορυφαίος πάροχος συστημάτων βοηθητικής πρόωσης που αξιοποιούν την αιολική ενέργεια, ανακοίνωσε πως πρόκειται να προχωρήσει στην εγκατάσταση πέντε κεκλιμένων Rotor Sails σε ένα νεότευκτο Very Large Ore Carrier (VLOC) το οποίο έχει ναυλωθεί από τη βραζιλιάνικη εταιρεία εξορύξεων Vale. Η πρώτη εγκατάσταση των καινοτόμων Rotor Sails της Norsepower σε φορτηγό πλοίο δείχνει πώς η εν λόγω τεχνολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε αρκετούς διαφορετικούς τύπους πλοίων προκειμένου να μειώσει την κατανάλωση καυσίμου και τις εκπομπές.

Το νεότευκτο VLOC χωρητικότητας 325.000 dwt ανήκει στη ναυτιλιακή εταιρεία Pan Ocean Ship Management και πρόκειται να εξοπλιστεί με πέντε Rotor Sails ύψους 24 μέτρων και διαμέτρου 4 μέτρων, ενώ θα διαθέτει και ένα υδραυλικό σύστημα το οποίο θα επιτρέπει την αλλαγή της κλίσης των ιστίων. Η Norsepower μελέτησε τα δρομολόγια που πρόκειται να εκτελεί το πλοίο και εκτιμά ότι το σύστημα των Rotor Sails θα μπορούσε να αυξήσει την ενεργειακή απόδοση του πλοίου έως και κατά 8%, μειώνοντας τις εκπομπές CO2 έως και κατά 3.400 τόνους ετησίως.

Όσο η διεθνής πίεση για τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του ναυτιλιακού κλάδου συνεχίζει να αυξάνεται, η αξιοποίηση του ανέμου για την παραγωγή πρόωσης και τη μείωση των καταναλώσεων και των εκπομπών αποτελεί μια βιώσιμη λύση για την συμμόρφωση με επικείμενες ρυθμιστικές οδηγίες όπως οι δείκτες EEXI και CII.

Φωτό: Vale

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.