Η προώθηση της αμμωνίας και η ασφαλής χρήση της

Η προώθηση της αμμωνίας και η ασφαλής χρήση της

136
Η προώθηση της αμμωνίας και η ασφαλής χρήση της

Η ιαπωνική NYK ανακοίνωσε τη συμμετοχή της σε ένα νέο έργο, με σκοπό τον καθορισμό προτύπων για την ασφαλή χρήση της αμμωνίας ως καυσίμου πλοίων. Η NYK, σε συνεργασία με μεγάλες εταιρείες παγκοσμίως, συμμετέχει σε μια πρωτοβουλία για τη διενέργεια αξιολογήσεων ασφάλειας και τη θέσπιση προτύπων για τη χρήση της αμμωνίας ως καυσίμου πλοίων, ώστε να συμβάλει στην υλοποίηση του στόχου του IMO για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (GHG) από τη ναυτιλία τουλάχιστον κατά 50% έως το 2050.

Δεδομένου ότι το διοξείδιο του άνθρακα (CO2) δεν εκπέμπεται κατά την καύση της αμμωνίας, η αμμωνία θεωρείται καύσιμο πλοίων επόμενης γενιάς, που θα μπορούσε να μετριάσει τον αντίκτυπο της ναυτιλίας στην κλιματική αλλαγή. Ωστόσο, λόγω της ακραίας τοξικότητας της αμμωνίας, οι αξιολογήσεις ασφάλειας είναι κρίσιμες για τη διαμόρφωση προτύπων για τη χρήση της ως καυσίμου πλοίων.

Προκειμένου να αντιμετωπίσουν αυτό το ζήτημα, μια σειρά εταιρειών προχώρησαν στο έργο αυτό. Μέσω της υλοποίησης αξιολογήσεων ασφάλειας που αφορούν τα άτομα, αλλά και τα πλοία και το περιβάλλον, προβλέπεται ο σχεδιασμός ενός πρωτότυπου πλοίου που χρησιμοποιεί αμμωνία ως καύσιμο πλοίων. Το έργο χρηματοδοτείται από τη Lloyd’s Register (UK), το Maersk Mc-Kinney Moller Center for Zero Carbon Shipping (Δανία), την A.P. Moller-Maersk (Δανία), τη MAN Energy Solutions (Γερμανία), ενώ συμμετέχουν οι Total (Γαλλία), Mitsubishi Heavy Industries (Ιαπωνία) και NYK.

Φωτό: Joachim Druwe/ Pixabay

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.