Τα ιστία ξανά στο προσκήνιο της ναυτιλίας

Τα ιστία ξανά στο προσκήνιο της ναυτιλίας

762
Τα ιστία ξανά στο προσκήνιο της ναυτιλίας

Η ατμοσφαιρική ρύπανση από τον ναυτιλιακό κλάδο έχει αυξηθεί ραγδαία την τελευταία δεκαετία λόγω της αύξησης του παγκόσμιου εμπορίου και καθώς το μεγαλύτερο μέρος των εκπομπών προέρχεται από τη διεθνή ναυτιλία, η μείωσή τους δεν περιλαμβάνεται στους στόχους που θέτει ξεχωριστά το κάθε κράτος.

Παρ’ όλα αυτά, το Ηνωμένο Βασίλειο πρόσφατα ανακοίνωσε πως πρόκειται να συμπεριλάβει τη διεθνή ναυτιλία στους νέους του στόχους μείωσης των εκπομπών, καθώς, στην περίπτωση που δεν ληφθούν μέτρα από τα κράτη, η ναυτιλία θα μπορούσε να ευθύνεται για το 20% των παγκόσμιων εκπομπών έως το 2050, σε σύγκριση με το 3% που ισχύει σήμερα.

Στην τελευταία του έκθεση με τίτλο «Accelerating Decarbonisation in Shipping: A No Regrets Approach Using Wind Power», το Ίδρυμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Ηνωμένου Βασιλείου καλεί την κυβέρνηση να υποστηρίξει την ανάπτυξη ενός δοκιμαστικού πλοίου στο οποίο θα εγκατασταθούν ιστία, προκειμένου να βοηθήσει του πλοιοκτήτες και τους διαχειριστές να κατανοήσουν το πώς η αιολική ενέργεια θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως μέσο πρόωσης εμπορικών πλοίων.

Το Ίδρυμα υποστήριξε πρόσφατα μια μελέτη σκοπιμότητας που διεξήχθη από τη Smart Green Shipping, η οποία έδειξε πως η εγκατάσταση ιστίων σε ένα πλοίο θα μπορούσε να αποφέρει μείωση των εκπομπών έως και κατά 30% σε κατάλληλες περιβαλλοντικές συνθήκες. Επιπλέον, το Ίδρυμα θεωρεί πως η μείωση των ταχυτήτων πλεύσης αλλά και η συνδυαστική χρήση εναλλακτικών καυσίμων και τεχνολογιών αξιοποίησης της αιολικής ενέργειας θα μπορούσαν να αποτελέσουν πιθανές λύσεις για τη μείωση των εκπομπών του κλάδου.

Φωτό: www.imeche.org

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.