Οι πρακτικές εταιρειών τακτικών γραμμών στο στόχαστρο της FMC

Οι πρακτικές εταιρειών τακτικών γραμμών στο στόχαστρο της FMC

91
Οι πρακτικές εταιρειών τακτικών γραμμών στο στόχαστρο της FMC

H FMC (Federal Maritime Commission) των ΗΠΑ, σε διαδικτυακή συνάντηση που πραγματοποίησε πρόσφατα, όπως ανακοίνωσε, συζήτησε τα αποτελέσματα της εν εξελίξει έρευνας για τη συμπεριφορά και τις πρακτικές που ακολουθούν οι εταιρείες τακτικών γραμμών που συμμετέχουν στις τρεις συμμαχίες (2M, OCEAN, and THE Alliance), αλλά και διαχειριστές τερματικών. Επιπροσθέτως, πέραν της παρακολούθησης των δραστηριοτήτων των συμμαχιών, η αρχή συζήτησε το κατά πόσο οι πρακτικές των εν λόγω εταιρειών δυσχεραίνουν το αμερικανικό σύστημα διανομής και αν, ενδεχομένως, παραβιάζουν τις αρχές ανταγωνισμού της χώρας.

Αυτή ήταν η πρώτη συνάντηση υπό την προεδρία του Daniel B. Maffei, που διορίστηκε πρόσφατα επικεφαλής της αρχής από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Όπως είναι γνωστό, από τις αρχές του έτους αρκετά λιμάνια των ΗΠΑ αντιμετωπίζουν προβλήματα συμφόρησης, με μεγάλο αριθμό πλοίων να περιμένουν αρόδο προκειμένου να εξυπηρετηθούν. Το γεγονός αυτό, πέραν του ότι δημιουργεί σημαντικές καθυστερήσεις στα δρομολόγια των εταιρειών τακτικών γραμμών, έχει επηρεάσει τη διαθεσιμότητα εμπορευματοκιβωτίων αλλά και τις τιμές των ναύλων, που έχουν εκτοξευτεί σε επίπεδα ρεκόρ.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της αρχής, κ. Maffei, ενώ οι περισσότεροι συμμετέχοντες στις εφοδιαστικές αλυσίδες κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν για να αντεπεξέλθουν στην άνευ προηγουμένου αύξηση των εισαγωγών, υπάρχουν αναφορές ότι εταιρείες τακτικών γραμμών και διαχειριστές τερματικών επωφελούνται της κατάστασης ή αρνούνται την παροχή υπηρεσιών σε εξαγωγείς. Οι πρακτικές αυτές ενδεχομένως να παραβιάζουν τους κανόνες ανταγωνισμού και γι’ αυτόν τον λόγο η αρχή θα πρέπει να διερευνήσει την κατάσταση το συντομότερο δυνατόν.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η FMC αποτελεί τον ρυθμιστή της αμερικανικής ναυτιλιακής αγοράς και έναν εκ των τριών ρυθμιστικών αρχών (μαζί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού και το κινεζικό Υπουργείο Εμπορίου) που έχουν εγκρίνει τις υφιστάμενες συμμαχίες στην αγορά τακτικών γραμμών.

Φωτό: William William/ Unsplash

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.