Η παραγωγή αμμωνίας στο προσκήνιο των περιβαλλοντικών αναγκών

Η παραγωγή αμμωνίας στο προσκήνιο των περιβαλλοντικών αναγκών

231
Η παραγωγή αμμωνίας στο προσκήνιο των περιβαλλοντικών αναγκών

Η αυστραλιανή εταιρεία Fortescue Metals Group διερευνά τη δημιουργία μιας φιλικής προς το περιβάλλον μονάδας παραγωγής αμμωνίας στο βιομηχανικό κέντρο του Bell Bay, στη νήσο της Τασμανίας στην Αυστραλία. Η συμμετοχή στο εθνικό πρόγραμμα χρηματοδότησης με τίτλο «Renewable Hydrogen Industry Development» έχει εγκριθεί για τη συγκεκριμένη περιοχή.

Η αμμωνία ως καύσιμο χαρακτηρίζεται συχνά ως μια βιώσιμη λύση για τη μετάβαση σε μια «πράσινη» βιομηχανία, απαλλαγμένη από ανθρακικούς ρύπους. Βασικό συγκριτικό πλεονέκτημα της αμμωνίας, σε σχέση με καύσιμα όπως το LNG, αποτελεί επίσης η δυνατότητα αποθήκευσής της σε υγρή μορφή και σε πολύ υψηλότερες θερμοκρασίες.

Το σχέδιο της εταιρείας περιλαμβάνει την κατασκευή μιας εργοστασιακής μονάδας, δυναμικότητας 250 MW, όπου θα αξιοποιείται ενέργεια υδρογόνου για την «πράσινη» παραγωγή έως και 250.000 τόνων αμμωνίας ετησίως. Τα παραγόμενα αποθέματα αμμωνίας θα προορίζονται τόσο για την κάλυψη εγχώριων ενεργειακών αναγκών όσο και προς εμπορική εκμετάλλευση σε άλλες χώρες.

Η απόφαση για τη συγκεκριμένη επένδυση θα ληφθεί από το διοικητικό συμβούλιο της Fortescue το 2021. Σε περίπτωση υλοποίησης του έργου, η μονάδα παραγωγής αμμωνίας θα αποτελέσει μία από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως.

Φωτό:  SatyaPrem/Pixabay

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.