Το κάλεσμα της διεθνούς ναυτιλίας στον Jeff Bezos

Το κάλεσμα της διεθνούς ναυτιλίας στον Jeff Bezos

2572
Το κάλεσμα της διεθνούς ναυτιλίας στον Jeff Bezos

Oι επικεφαλής διεθνών οργανισμών της ναυτιλίας που συνιστούν το Round Table (INTERCARGO, INTERTANKO, BIMCO, ICS) συναντήθηκαν πρόσφατα ηλεκτρονικά προκειμένου να συζητήσουν τα φλέγοντα θέματα που απασχολούν τον κλάδο καθώς οδεύουμε προς το επόμενο έτος.

Πιο συγκεκριμένα, ψηλά στην ατζέντα βρέθηκε και πάλι το ζήτημα των αλλαγών πληρωμάτων και η έλλειψη μιας διεθνούς αναγνώρισης των ναυτικών ως ‘’key workers’’. Στο πλαίσιο αυτό ανοικτή επιστολή απέστειλαν οι κ.κ Sadan Kaptanoglu (ΒIMCO), Esben Poulsson (ICS), Δημήτρης Φαφαλιός (ΙΝΤΕRCARGO) και Paolo d’ Amico (INTERTANKO) στον Jeff Bezos, CEO της Αmazon. Στην κοινή επιστολή τους, οι επικεφαλής του Round Table κάνουν έκκληση στον κ. Bezos να χρησιμοποιήσει την επιρροή του ως κορυφαίος επιχειρηματίας, του οποίου οι δραστηριότητες βασίζονται εν πολλοίς στη ναυτιλία, προκειμένου να βρεθεί λύση για τους 400.000 αποκλεισμένους ναυτικούς.

«Περισσότεροι από 400.000 ναυτικοί, οι οποίοι υποστηρίζουν την απρόσκοπτη ροή αγαθών ανά τον κόσμο, είναι αποκλεισμένοι στα πλοία, καθώς οι κυβερνήσεις δεν αναγνωρίζουν τον ζωτικής σημασίας ρόλο τους. Μερικοί από αυτούς βρίσκονται στη θάλασσα για πάνω από ένα χρόνο, ανήμποροι να αποβιβαστούν από τα πλοία λόγω των υφιστάμενων περιορισμών της πανδημίας. Το γεγονός ότι δεν έχουν φυσική επαφή με τις οικογένειές τους επιδεινώνει την ψυχική τους υγεία. Κατά τη διάρκεια των δύσκολων αυτών συνθηκών συνεχίζουν να μεταφέρουν αγαθά για να καλύψουν τη ζήτηση που δημιουργείται από πλατφόρμες όπως η Amazon», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επιστολή.

Στην επιστολή τονίζεται ότι η επιρροή ενός επιχειρηματία σαν του Bezos μπορεί να συμβάλλει στις προσπάθειες των οργανισμών της ναυτιλίας προκειμένου οι ναυτικοί να αναγνωριστούν ως «key workers» και μάλιστα το ζήτημα να γνωστοποιηθεί στις κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένης της νεοεκλεγείσας των ΗΠΑ.

«Έχετε τη δύναμη να κάνετε τη διαφορά για 400.000 αφοσιωμένους επαγγελματίες, χάρη στις θυσίες των οποίων η παγκόσμια αγορά συνεχίζει να λειτουργεί. Χωρίς αυτούς, το παγκόσμιο εμπόριο, όπως το γνωρίζουμε, θα πάψει να υφίσταται», καταλήγει η επιστολή.

Άλλα θέματα που συζητήθηκαν κατά την ψηφιακή συνάντηση του Round Table ήταν η ανάγκη για άμεσο και αποτελεσματικό εμβολιασμό των ναυτικών, όταν το εμβόλιο κατά του ιού καταστεί διαθέσιμο, αλλά και η μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της βιομηχανίας. Χαιρετίστηκε τέλος η πρόοδος που επετεύχθη στην MEPC 75 του ΙΜΟ, ωστόσο τονίστηκε ότι είναι άμεση ανάγκη έρευνας και πολιτικής βούλησης προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της μηδενικών εκπομπών βιομηχανίας έως το 2050.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.