ΗΠΑ-Κίνα: Το διμερές εμπόριο σόγιας, αχτίδα αισιοδοξίας για τα bulkers

ΗΠΑ-Κίνα: Το διμερές εμπόριο σόγιας, αχτίδα αισιοδοξίας για τα bulkers

181
ΗΠΑ-Κίνα: Το διμερές εμπόριο σόγιας, αχτίδα αισιοδοξίας για τα bulkers

Σημαντική αύξηση σημείωσαν οι εξαγωγές σόγιας από τις ΗΠΑ για τις πρώτες επτά εβδομάδες της εμπορικής περιόδου 2020-2021, η οποία ξεκίνησε την 1η Σεπτεμβρίου και θα ολοκληρωθεί στις 31 Αυγούστου του επόμενου έτους.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η BIMCO, ήδη από τις 15 Οκτωβρίου οι ΗΠΑ εξήγαγαν 11,4 εκατ. τόνους σόγιας, καταγράφοντας αύξηση κατά 85,3% σε σχέση με τις πρώτες επτά εβδομάδες της αντίστοιχης περσινής σεζόν, ανακάμπτοντας από τον εμπορικό πόλεμο με την Κίνα.

Ο μέσος όρος των αμερικανικών εξαγωγών σόγιας έφτασε τους 1,6 εκατ. τόνους μέχρι στιγμής για το 2020, ξεπερνώντας τον αντίστοιχο περσινό μέσο όρο κατά 880.692 τόνους.

Ο επικεφαλής ναυτιλιακός αναλυτής της BIMCO, Peter Sand, αναφέρει: «Η πολύ δυνατή αρχή της εμπορικής περιόδου σόγιας καταρρίπτει κάθε προηγούμενο ρεκόρ και σηματοδοτεί την επιστροφή των εμπορικών σχέσεων μεταξύ ΗΠΑ-Κίνας, έπειτα από χρόνια διαταραχών, καθώς η Κίνα επέβαλε δασμούς στις εισαγωγές σόγιας αμερικανικής προέλευσης τον Ιούλιο του 2018 λόγω του εμπορικού τους πολέμου. Σε μια χρονιά όπου πολλά είναι πρωτόγνωρα, η επιστροφή του εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών περιορίζει έως έναν βαθμό την αβεβαιότητα που αντιμετωπίζουν οι πλοιοκτήτες του κλάδου των bulkers λόγω του εμπορικού πολέμου και της πανδημίας του Covid-19».

Η Κίνα επιστρέφει στην αμερικανική αγορά

Η στροφή των Κινέζων καταναλωτών σε προϊόντα των ΗΠΑ αποτελεί τον κινητήριο μοχλό της εν λόγω δυνατής αρχής της τρέχουσας σεζόν. Την εβδομάδα που έκλεισε στις 15 Οκτωβρίου, οι ΗΠΑ εξήγαγαν 2,5 εκατ. τόνους σόγιας. Εξ αυτών, το 77,9% (κάτι λιγότερο από 2 εκατ. τόνοι) είχαν ως προορισμό την Κίνα. Για τις πρώτες επτά εβδομάδες της σεζόν, η Κίνα εισήγαγε το 71,9% των συνολικών αμερικανικών εξαγωγών.

Φρενίτιδα εισαγωγών σόγιας

Έπειτα από μια συντηρητική αρχή για τους πρώτους δύο μήνες του 2020, οι εισαγωγές σόγιας από την Κίνα έχουν σημειώσει σταθερή αύξηση, με τις ροές από τη Βραζιλία να σημειώνουν και αυτές σημαντική αύξηση. Πιο συγκεκριμένα, οι εξαγωγές σόγιας της Βραζιλίας προς την Κίνα αυξήθηκαν κατά 25,9% σε σχέση με το Q3 του 2019.

Μέχρι στιγμής η Βραζιλία έχει εξαγάγει 57,8 εκατ. τόνους σόγιας προς την Κίνα, αριθμός που αντιπροσωπεύει το 72,8% των συνολικών εξαγωγών της χώρας.

Γενικότερα, οι συνολικές κινεζικές εισαγωγές σόγιας έχουν αυξηθεί κατά 15,5% για τους πρώτους εννέα μήνες του 2020 σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, αγγίζοντας τους 74,5 εκατ. τόνους.

Τέλος, ο κ. Sand πρόσθεσε: «Όπως και για άλλα ξηρά φορτία, η Κίνα κατέστη ακόμα πιο σημαντική κατά τη διάρκεια της πανδημίας, καθώς η ζήτηση από τη χώρα έχει αυξηθεί σε αντίθεση με τον υπόλοιπο κόσμο».

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.