Το Μεξικό, o νέος κόμβος εξαγωγών LNG;

Το Μεξικό, o νέος κόμβος εξαγωγών LNG;

96
Το Μεξικό, o νέος κόμβος εξαγωγών LNG;

Η κυβέρνηση του Μεξικού ανακοίνωσε πρόσφατα τα πολυαναμενόμενα επενδυτικά της πλάνα για την κατασκευή νέων υποδομών, συμπεριλαμβανομένου και ενός τερματικού σταθμού LNG στο Salina Cruz στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Τριάντα εννέα projects υποδομών αξίας $14 δισ. θα ανοίξουν τον δρόμο για επενδύσεις και από τον ιδιωτικό τομέα, σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης της χώρας για ανάταση της οικονομίας της.

«Είναι πολύ σημαντικό και όλοι ξέρουμε ότι δεν μπορούμε μόνοι μας. Ο δημόσιος τομέας δεν μπορεί από μόνος του να επανεκκινήσει την οικονομική δραστηριότητα», σημείωσε ο πρόεδρος Andrés Manuel López Obrador κατά την ανακοίνωση των επενδυτικών πλάνων.

Από τα 39 αυτά projects, τα επτά είναι ήδη υπό ανάπτυξη και πέντε αφορούν τον κλάδο της ενέργειας. Η κρατική Petróleos Mexicanos (Pemex) θα επιβλέπει αναβαθμίσεις σε δύο πετροχημικά projects και σε διυλιστήρια, ενώ στα πλάνα της κυβέρνησης δεν περιλαμβάνονται νέες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής.

Η πιο σημαντική ίσως επένδυση αφορά τον τερματικό εξαγωγών LNG, ο προϋπολογισμός του οποίου ανέρχεται σε $1,2 δισ. Το Μεξικό προσβλέπει στο να αναδειχθεί σε σημαντικό παίκτη της εφοδιαστικής αλυσίδας LNG, καλοβλέποντας τις προοπτικές στις αγορές εισαγωγών LNG της Ασίας και της Κεντρικής Αμερικής.

To Salina Cruz συνδέεται ενεργειακά με το Jáltipa στην άλλη πλευρά της χώρας μέσω αγωγού φυσικού αερίου. Μέσω του υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου Sur de Texas-Tuxpan μεταξύ Τέξας και Veracruz, το νέο project επαναεριοποίησης και εξαγωγών LNG του Salina Cruz θα έχει πρόσβαση σε μονάδες παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου της Pemex.

Παράλληλα, στα σκαριά βρίσκονται δύο ακόμα ενεργειακά εγχειρήματα στις ακτές του Μεξικού στον Ειρηνικό για την εισαγωγή LNG από τις ΗΠΑ και την επανεξαγωγή του στις αγορές της Ασίας. Να σημειωθεί, τέλος, ότι για τα δύο αυτά projects εκκρεμούν οι τελικές επενδυτικές αποφάσεις (FIDs).

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.