Μεγάλη πτώση στην αξία των ενεργειακών αποθεμάτων της Ρωσίας

Μεγάλη πτώση στην αξία των ενεργειακών αποθεμάτων της Ρωσίας

205
Μεγάλη πτώση στην αξία των ενεργειακών αποθεμάτων της Ρωσίας

Η αξία των αποθεμάτων αργού πετρελαίου της Ρωσίας μειώθηκε κατά 17% ή κατά 164 δισ. δολάρια ΗΠΑ (12,7 τρισ. ρωσικά ρούβλια) το 2019 σε σύγκριση με το 2018, κατά την τελευταία εκτίμηση του Υπουργείου Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος της Ρωσίας.

Σύμφωνα με το δίκτυο oilprice.com, η αξία των συνολικών αποθεμάτων ορυκτών καυσίμων μειώθηκε κατά 129 δισ. δολάρια ΗΠΑ (10 τρισ. ρούβλια) στα τέλη του 2019, ως αποτέλεσμα της πτώσης των τιμών του αργού πετρελαίου, που αποτελεί το 80% της αξίας των φυσικών πόρων της Ρωσίας.

Η αξία του αργού πετρελαίου της Ρωσίας μειώθηκε το 2019, καθώς οι λειτουργικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 7% και οι κεφαλαιουχικές δαπάνες (capex) κατά 7,2%, ενώ η προεξοφλημένη καθαρή ταμειακή ροή μειώθηκε κατά 4,9% και η μέση τιμή του πετρελαίου το 2019 μειώθηκε κατά 2,2%, αναφέρει το ρωσικό υπουργείο.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου, η παραγωγή πετρελαίου στη Ρωσία εκτιμάται ότι μειώθηκε κατά 0,4% σε ετήσια βάση.

Πέρυσι, οι εκτιμήσεις έδειχναν ότι η συνολική αξία των αποθεμάτων πετρελαίου της Ρωσίας ήταν 1,2 τρισ. δολάρια ΗΠΑ στο τέλος του 2018. Η αξία των αποθεμάτων πετρελαίου έφτασε περίπου το 71,7% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) της Ρωσίας το 2018.

Η κατάρρευση των τιμών, η οποία έπληξε το δημοσιονομικό εισόδημα της Ρωσίας, δεδομένου ότι το πετρέλαιο είναι ένα μεγάλο κομμάτι αυτού, ανάγκασε τη Ρωσία και τη Σαουδική Αραβία να καταλήξουν σε μια νέα συμφωνία μείωσης της παραγωγής, για να σώσουν τις τιμές από την περαιτέρω πτώση.

Ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας, Αλεξάντερ Νόβακ, είναι πιο αισιόδοξος σε σχέση με την επικρατούσα ανησυχία στην αγορά, επισημαίνοντας την περασμένη εβδομάδα ότι αναμένει η ζήτηση πετρελαίου να ανακάμψει πλήρως από τις επιπτώσεις της πανδημίας έως το δεύτερο τρίμηνο του 2021.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.