Γιατί «εγκλωβίζεται» η ανάκαμψη της ζήτησης πετρελαίου

Γιατί «εγκλωβίζεται» η ανάκαμψη της ζήτησης πετρελαίου

82
Γιατί «εγκλωβίζεται» η ανάκαμψη της ζήτησης πετρελαίου

Τρία χρόνια είναι το εκτιμώμενο χρονικό διάστημα που χρειάζεται προκειμένου να ανακάμψει πλήρως η παγκόσμια πετρελαϊκή ζήτηση, καθώς η πανδημία του κορονοϊού έχει «χτυπήσει» σημαντικά τη ζήτηση για jet fuel, σύμφωνα με την Bank of America Securities.

Αν και η ζήτηση για καύσιμα οδικών μεταφορών φαίνεται να έχει σχεδόν φτάσει σε προ πανδημίας επίπεδα, εντούτοις η ζήτηση για τα καύσιμα αερομεταφορών δεν παρουσιάζει σημάδια ανάκαμψης, λόγω των περιοριστικών μέτρων που εξακολουθούν να ισχύουν για τα αεροπορικά ταξίδια.

Η Bank of America Securities αναφέρει ότι η ζήτηση για jet fuel θα ανακάμψει μόνο μετά τη δημιουργία του πολυπόθητου εμβολίου για τον κορονοϊό, το οποίο ωστόσο θα έχει δοκιμαστεί και θα χορηγείται σε μεγάλες πληθυσμιακές ομάδες το λιγότερο σε 12-18 μήνες.

Σύμφωνα με στοιχεία της υπηρεσίας Flightradar24, την εβδομάδα 30 Αυγούστου-4 Σεπτεμβρίου οι εμπορικές πτήσεις μειώθηκαν κατά 45,2% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2019, ενώ αυξήθηκαν ελάχιστα σε σχέση με τον Ιούνιο και τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους.

Η τράπεζα ανέφερε επίσης πως, εάν όντως υπάρξει εμβόλιο για τον κορονοϊό το 2021, τότε οι αεροπορικές μεταφορές θα φτάσουν στο 75% των προ πανδημίας επιπέδων το 2022 και στο 90% το 2023.

Φωτό: Pemex/AΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.