Εξαγορά μεριδίου από την BP για την CNPC

Εξαγορά μεριδίου από την BP για την CNPC

103
Εξαγορά μεριδίου από την BP για την CNPC

Η China National Petroleum Corp. βρίσκεται σε συνομιλίες για την απόκτηση μέρους των μετοχών της BP Plc σε ένα σημαντικό πεδίο εξόρυξης φυσικού αερίου στο Ομάν, σύμφωνα με γνώστες του θέματος.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg, ο κρατικός γίγαντας πετρελαίου της Κίνας έχει προχωρήσει σε συζητήσεις με την BP για ποσοστό 10% στο πεδίο φυσικού αερίου του Khazzan. Το ποσοστό αυτό αποτιμάται σε περίπου $1,5 δισ., ανέφερε πηγή που ζήτησε να κρατηθεί η ανωνυμία της.

Δεν έχουν ληφθεί τελικές αποφάσεις, καθώς και άλλοι πετρελαϊκοί παίκτες έχουν επίσης εκδηλώσει ενδιαφέρον. Εκπρόσωποι από τις BP και CNPC αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Η BP κατέχει μερίδιο 60% στο έργο, ενώ η Oman Oil Co. διατηρεί μερίδιο 30% μετά την πώληση 10% των μετοχών της στην κρατική εταιρεία πετρελαίου της Μαλαισίας το 2018.

Η Κίνα εντείνει την παρουσία της στη Μέση Ανατολή, καθώς το Πεκίνο θέλει να αυξήσει την παγκόσμια επιρροή του και να αναζωογονήσει τις εμπορικές οδούς στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Belt and Road. Πέρυσι, η State Grid Corp. της Κίνας συμφώνησε να εξαγοράσει το 49% της κρατικής εταιρείας μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας του Ομάν κατά την πρώτη σημαντική ιδιωτικοποίηση από τον μεγαλύτερο παραγωγό πετρελαίου στη Μέση Ανατολή.

Η CNPC δραστηριοποιείται σε πέντε χώρες της Μέσης Ανατολής, συμπεριλαμβανομένου του Ομάν, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της. Ξεκίνησε στο Ομάν με την απόκτηση του 50% των μετοχών στο πεδίο πετρελαίου Block 5 το 2002. Ο κινεζικός γίγαντας πετρελαίου πλήρωσε περίπου $1,2 δισ. το 2018 για μερίδια σε δύο παραχωρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Άμπου Ντάμπι.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.