H αμμωνία ως εναλλακτικό ναυτιλιακό καύσιμο

H αμμωνία ως εναλλακτικό ναυτιλιακό καύσιμο

755
H αμμωνία ως εναλλακτικό ναυτιλιακό καύσιμο

Ο ιαπωνικός οίκος trading Itochu ανακοίνωσε στις 12 Ιουνίου ότι έχει υπογράψει μη δεσμευτικό μνημόνιο συνεργασίας με τη Vopak Terminals Singapore Pte Ltd, με σκοπό την εκπόνηση μελέτης για την πιθανή ανάπτυξη υποδομών προς την παραγωγή αμμωνίας. Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολλές προσπάθειες για την υιοθέτηση της αμμωνίας ως ναυτιλιακού καυσίμου.

Σύμφωνα με την Itochu, η χρήση της αμμωνίας ως εναλλακτικού καυσίμου στον ναυτιλιακό κλάδο αποτελεί σημαντικό στοιχείο για την επίτευξη των στόχων μείωσης εκπομπών θείου από τη ναυτιλία που έχει θέσει ο IMO.

Επιπλέον, η συνεργασία δεν αποσκοπεί αποκλειστικά στη δημιουργία μιας αποτελεσματικής εφοδιαστικής αλυσίδας τροφοδοσίας πλοίων με καύσιμα αμμωνίας, αλλά και στην ανάπτυξη πλοίων μηδενικών εκπομπών από την Itochu, την Itochu Enex και άλλους συνεργάτες.

Οι αρμοδιότητες των εμπλεκόμενων μερών του project έχουν ως εξής: Η Itochu Enex θα προωθήσει την ανάπτυξη της εφοδιαστικής αλυσίδας αμμωνίας της Σιγκαπούρης, επιστρατεύοντας την εμπειρία της στις επιχειρήσεις εφοδιασμού καυσίμων. Η Itochu, από την άλλη, θα αναλάβει το έργο δημιουργίας των απαραίτητων υποδομών, όπως πλωτών δεξαμενών ή/και πλοίων εφοδιασμού, σε συνεργασία με την Itochu Enex και άλλες εταιρείες (ναυτιλιακές, παραγωγής αμμωνίας).

Τέλος, η Vopak Terminals θα παράσχει υποστήριξη στην Itochu στη διαδικασία της από κοινού μελέτης για την ανάπτυξη μιας ανεξάρτητης, χερσαίας εγκατάστασης αποθήκευσης αμμωνίας με εγκαταστάσεις φόρτωσης-εκφόρτωσης στη Σιγκαπούρη.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.