Επιβατηγός ναυτιλία: Η επάνοδος των ιστίων

Επιβατηγός ναυτιλία: Η επάνοδος των ιστίων

237
Επιβατηγός ναυτιλία: Η επάνοδος των ιστίων

O πάροχος βοηθητικών συστημάτων πρόωσης Norsepower Oy Ltd. σύναψε συμφωνία με τη Scandlines για την εγκατάσταση του συστήματος πρόωσης με περιστρεφόμενα κυλινδρικά ιστία ‒Norsepower Rotor Sail‒ σε πορθμείο της Scandlines.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση των δύο εταιρειών, η εν λόγω εγκατάσταση oλοκληρώθηκε στο πορθμείο «Copenhagen» σε μόλις λίγες ώρες, κατά τη διάρκεια ολονύκτιας στάσης του πλοίου.

Το «Copenhagen» συνδέει το Ροστόκ της Γερμανίας με το Γκέντσερ της Δανίας. Το Norsepower Rotor Sail φτάνει σε ύψος τα 30 μ. και σε διάμετρο τα 5 μ. Τα περιστρεφόμενα κυλινδρικά ιστία θα παρέχουν βοηθητική πρόωση, η οποία θα βασίζεται στην αιολική ενέργεια, με αποτέλεσμα να βελτιστοποιείται η απόδοση του καυσίμου, μέσω της μείωσης της κατανάλωσης και των σχετικών εκπομπών κατά ένα αναμενόμενο ποσοστό της τάξης του 4-5%.

Με αφορμή την επιτυχή εγκατάσταση του συστήματος πρόωσης, ο CEO της Norsepower Oy Ltd., Tuomas Riski, ανέφερε ότι, με βάση το αυξημένο κανονιστικό πλαίσιο αλλά και τις κοινωνικές πιέσεις για τη μείωση των εκπομπών της ναυτιλίας, είναι σημαντικό η βιομηχανία να αναγνωρίσει την αξία της παλαιότερης μορφής πρόωσης: του ανέμου.

Φωτό: www.norsepower.com

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.