Τεχεράνη καλεί IMO για τις εντάσεις με την Ουάσιγκτον

Τεχεράνη καλεί IMO για τις εντάσεις με την Ουάσιγκτον

123
Τεχεράνη καλεί IMO για τις εντάσεις με την Ουάσιγκτον

Σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε μεταξύ του γενικού γραμματέα του IMO, Kitack Lim, και του Ιρανού γενικού διευθυντή του Ports and Maritime Organization (PMO), Mohammad Rastad, ο δεύτερος άσκησε έντονη κριτική στις απειλές των ΗΠΑ προς τα ιρανικά oil tankers, που ανεφοδίασαν τη Βενεζουέλα με πετρέλαιο την περασμένη εβδομάδα. Ο ίδιος παρότρυνε τον IMO να κινηθεί νομικά εναντίον των ΗΠΑ.

Ο κ. Rastad, που εκτελεί επίσης καθήκοντα υφυπουργού Αστικής Ανάπτυξης του Ιράν, θεωρεί πως οι απειλές των ΗΠΑ «συγκρούονται» με τις διεθνείς νομοθεσίες που διέπουν το εμπόριο, λέγοντας ότι σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει τα πληρώματα να βρίσκονται σε κίνδυνο.

«Στην παρούσα κατάσταση, δυστυχώς, πρέπει να πω ότι το ιρανικό ναυτικό εξακολουθεί να απειλείται από τις ΗΠΑ», δήλωσε ο κ. Rastad, ενώ ο κ. Lim από την πλευρά του δήλωσε ότι «ακόμα και εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού, που έχει δημιουργήσει δυσκολίες στη διεθνή ναυτιλία, αντιμετωπίζουμε δυστυχώς τέτοιου είδους τεχνικά προβλήματα». Εξέφρασε δε την αισιοδοξία του ότι τα ιρανικά πλοία θα μπορούν να επιχειρούν στα διεθνή ύδατα χωρίς προβλήματα.

Το Ιράν έστειλε πέντε tankers στη Βενεζουέλα έμφορτα με 1,53 εκατ. βαρέλια βενζίνης, με σκοπό την επανέναρξη της λειτουργίας διυλιστηρίων του κράτους της Λατινικής Αμερικής εν μέσω της παγκόσμιας κρίσης του Covid-19. Οι ΗΠΑ έχουν προβεί σε επανειλημμένες στρατιωτικές απειλές, καθώς τόσο το Ιράν όσο και η Βενεζουέλα υπόκεινται σε αμερικανικές κυρώσεις.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.