BIMCO: Νέες προδιαγραφές για τον καθαρισμό του κελύφους των πλοίων

BIMCO: Νέες προδιαγραφές για τον καθαρισμό του κελύφους των πλοίων

580
BIMCO: Νέες προδιαγραφές για τον καθαρισμό του κελύφους των πλοίων

Η BIMCO επιδιώκει τη δημιουργία ενός παγκόσμιου προτύπου για τον τρόπο καθαρισμού της γάστρας των πλοίων, αποσκοπώντας παράλληλα στην προστασία του περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με την BIMCO, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ένας παγκοσμίως κοινός τρόπος για τον περιβαλλοντικά ασφαλή καθαρισμό των hulls των πλοίων και την αποφυγή της μεταφοράς διεισδυτικών υδρόβιων ειδών στο θαλάσσιο οικοσύστημα μετά τη διαδικασία καθαρισμού. Η BIMCO θεωρεί, επομένως, αναγκαία την καθιέρωση κοινών κατευθυντήριων γραμμών.

Ο επικεφαλής της μονάδας θαλάσσιου περιβάλλοντος της BIMCO, Aron Soerensen, δήλωσε ότι οι νέες κατευθυντήριες γραμμές θα δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στην αιχμαλώτιση των επιβλαβών για τη θάλασσα οργανισμών και ότι μια παγκοσμίως κοινή πρακτική καθαρισμού θα ωφελήσει τόσο τους πλοιοκτήτες όσο και τα λιμάνια και τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα καθαρισμού της γάστρας των πλοίων.

Οι νέες προδιαγραφές βρίσκονται σε στάδιο ανάπτυξης, με την BIMCO να αναμένει σε πρώτη φάση την υιοθέτηση της πρότασης από τον IMO, μια διαδικασία που εκτιμάται να διαρκέσει δύο με τρία χρόνια.

«Στην παρούσα φάση, πρέπει να έλθουμε σε επαφή με ειδικούς της βιομηχανίας, με κυβερνήσεις, επιστήμονες και λιμενικές αρχές, πριν ολοκληρώσουμε τον σχεδιασμό του προτύπου αυτού καθαρισμού», δήλωσε ο κ. Soerensen.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.