Προς «ναυάγιο» η κατασκευή δύο διυλιστηρίων στο Μεξικό

Προς «ναυάγιο» η κατασκευή δύο διυλιστηρίων στο Μεξικό

101
Προς «ναυάγιο» η κατασκευή δύο διυλιστηρίων στο Μεξικό

Η άνευ προηγουμένου κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου τις τελευταίες εβδομάδες επηρέασε ορισμένες πετρελαϊκές εταιρείες περισσότερο από άλλες. Βραχυπρόθεσμα, ένας από τους μεγαλύτερους νικητές ήταν το Μεξικό, του οποίου η αμφιλεγόμενη στρατηγική αντιστάθμισης απέδωσε.

Η Alphatanker αναφέρει, ωστόσο, ότι ο κρατικός πετρελαϊκός γίγαντας, Pemex, παραμένει σε δυσάρεστη κατάσταση, καθώς το χρέος της εκτιμάται σε περισσότερα από 100 δισ. δολάρια ΗΠΑ, το υψηλότερο από όλες τις εταιρείες του κλάδου. Λαμβάνοντας υπόψη τις επικρατούσες

προσδοκίες, με τις τιμές του πετρελαίου να παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα, το λειτουργικό περιβάλλον της εταιρείας είναι πιθανό να επιδεινωθεί περαιτέρω.

Η Alphatanker αναφέρει ότι ακρογωνιαίος λίθος της προεκλογικής εκστρατείας του προέδρου του Μεξικού, Andrés López Obrador, ήταν η υπόσχεσή του να μειώσει την εξάρτηση της χώρας από τις εισαγωγές καυσίμων, διυλίζοντας περισσότερο από το αργό πετρέλαιο που εξορύσσεται στην κεντροαμερικανική χώρα.

Ο López Obrador έθεσε σε ισχύ φιλόδοξα σχέδια, ενισχύοντας με $16 δισ. τον κλάδο του μαύρου χρυσού και επανενεργοποιώντας την εθνική δραστηριότητα διύλισης με δύο νέα διυλιστήρια. Η κατασκευή του ενός είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσει πέρυσι και να ολοκληρωθεί το 2024, αλλά πληροφορίες δείχνουν ότι το έργο έχει ήδη καθυστερήσει.

Επιπλέον, η κατασκευή του δεύτερου διυλιστηρίου φαίνεται να ναυαγεί και είναι απίθανο αν θα επανέλθει σε φάση υλοποίησης, εξαιτίας της κάκιστης τρέχουσας κατάστασης της Pemex.

Φωτό: Tannen Maury: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.