Τα βιοκαύσιμα κερδίζουν το στοίχημα της ναυτιλίας (βίντεο)

Τα βιοκαύσιμα κερδίζουν το στοίχημα της ναυτιλίας (βίντεο)

1229
Τα βιοκαύσιμα κερδίζουν το στοίχημα της ναυτιλίας (βίντεο)

Η Stena Bulk ανακοίνωσε την επιτυχή ολοκλήρωση της δοκιμής βιοκαυσίμου για το MR tanker «Stena Immortal», με τα εν λόγω εναλλακτικά καύσιμα να κερδίζουν διαρκώς έδαφος στην προσπάθεια της βιομηχανίας για μείωση των εκπομπών των πλοίων και του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.

Το χωρητικότητας 49.646 dwt δεξαμενόπλοιο παρέλαβε στο λιμάνι του Ρότερνταμ για πρώτη φορά το εν λόγω βιοκαύσιμο, το οποίο παράγεται από μαγειρικά έλαια. Το καύσιμο αυτό εγκαινιάστηκε από την GoodFuels το 2018 και εκτιμάται ότι με την καύση του οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τα πλοία μειώνονται κατά 83%, ενώ σημαντική μείωση επιτυγχάνεται και για τις εκπομπές SOx.

H επιτυχής ολοκλήρωση της δοκιμής του βιοκαυσίμου καταδεικνύει ότι η «απεξάρτηση» της ναυτιλίας από τα ορυκτά καύσιμα δεν είναι μακριά και ότι μπορεί να επιτευχθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα, με την προϋπόθεση ότι οι ηγέτες της βιομηχανίας θα εργαστούν από κοινού για την εξέλιξη αυτή, τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση.

Ο κ. Erik Hånell, πρόεδρος και CEO της Stena Bulk, σχολίασε χαρακτηριστικά ότι «θέλαμε να δείξουμε στη βιομηχανία ότι μπορούμε να αρχίσουμε να μειώνουμε το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της ναυτιλίας εδώ και τώρα, διατηρώντας παράλληλα την ύψιστη ποιότητα των τεχνικών και εμπορικών μας λειτουργιών».

Αξίζει να σημειωθεί τέλος ότι και άλλες ναυτιλιακές εταιρείες, όπως οι Norden, CMA CGM, Jan De Nul, Boskalis, Jumbo και UECC, έχουν πειραματιστεί με βιοκαύσιμα.

Φωτό: Jan Verhoog/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.