Σουηδία: Κάμψη στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου

Σουηδία: Κάμψη στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου

105
Σουηδία: Κάμψη στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου

Η Σουηδία συνεχίζει να εισάγει μεγάλες ποσότητες ρωσικού αργού πετρελαίου, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Υπουργείο Ενέργειας της σκανδιναβικής χώρας.

Το πρακτορείο Tass μεταδίδει ότι, το 2019, το ρωσικό πετρέλαιο που εισήγαγε η Σουηδία ανήλθε στο 27% των συνολικών εισαγωγών της.

Ωστόσο, κατά τα τελευταία χρόνια, οι ρωσικές εξαγωγές υδρογονανθράκων στη Σουηδία εμφάνισαν συνεχή κάμψη: το 2011 ανέρχονταν στο 51% των συνολικών ποσοτήτων που εισήγαγε η Στοκχόλμη.

Η γειτονική Νορβηγία κατέχει πλέον τη μερίδα του λέοντος στις σουηδικές εισαγωγές, καταλαμβάνοντας το 41% της αγοράς, ενώ η Νιγηρία βρίσκεται στην τρίτη θέση (12%).

Παρά την πολιτική ρητορική των τελευταίων ετών και τις δηλώσεις που γίνονται δημοσίως από περιβαλλοντικούς οργανισμούς στο εσωτερικό της Σουηδίας, προκειμένου να αυξηθούν οι πιέσεις για περιορισμό των ρωσικών εισαγωγών, οι βιομηχανίες της χώρας δεν φαίνεται να ακούν τις σχετικές εκκλήσεις· μόνο η Preem, η μεγαλύτερη πετρελαϊκή βιομηχανία της Σουηδίας, εισάγει κατά μέσο όρο 400.000 βαρέλια ρωσικού πετρελαίου ημερησίως.

Φωτό: Marie Sjödin/Pixabay

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.