Κίνδυνος περιορισμού της παραγωγής πετρελαίου της Λιβύης

Κίνδυνος περιορισμού της παραγωγής πετρελαίου της Λιβύης

67
Κίνδυνος περιορισμού της παραγωγής πετρελαίου της Λιβύης

Η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία της Λιβύης (NOC) προειδοποίησε ότι η παραγωγή πετρελαίου της χώρας ενδέχεται να μειωθεί τους επόμενους εννέα μήνες εάν η λιβυκή κυβέρνηση συνεχίσει να παρακρατά ήδη συμφωνημένα κονδύλια από τον προϋπολογισμό της εταιρείας.

Οι πωλήσεις της NOC τον Αύγουστο εμφανίστηκαν μειωμένες κατά 5% σε σχέση με τον Ιούλιο και ανήλθαν σε σχεδόν $2 δις, όμως σε σχέση με τον Αύγουστο του 2018 υπήρξε αύξηση κατά 30%. Τα έσοδα της NOC προήλθαν από πωλήσεις φυσικού αερίου, αργού πετρελαίου και παραγώγων πετρελαίου, καθώς επίσης και από δικαιώματα επί συμβολαίων.

Ο πρόεδρος της NOC, Mustafa Sanalla, δήλωσε ότι «η εταιρεία θα μπορούσε να αυξήσει την παραγωγή της, προσθέτοντας εκατομμύρια δολάρια στα έσοδά της. Ωστόσο, αυτό είναι δυνατόν να συμβεί μόνο εφόσον εκταμιευτούν εγκαίρως τα δεσμευόμενα ποσά, διαφορετικά η παραγωγή πετρελαίου της Λιβύης θα είναι πολύ χαμηλότερη από τις δυνατότητες της χώρας, δημιουργώντας αρνητικό αντίκτυπο και στα δημόσια οικονομικά».

Το κυβερνητικό συμβούλιο της Λιβύης ενέκρινε τον προϋπολογισμό της NOC για το 2019, θέτοντας μειωμένες κεφαλαιακές δαπάνες και λειτουργικά κόστη κατά 39%, δημιουργώντας έτσι προβλήματα, σύμφωνα με τους επικεφαλής της εταιρείας. Επιπλέον προσκόμματα στη λειτουργία της εταιρείας προκύπτουν λόγω της χρονοτριβής στις εκταμιεύσεις των κρατικών επιχορηγήσεων προς τη NOC από τον Μάιο έως τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Φωτό: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.