Το πρώτο ελληνικό δεξαμενόπλοιο

Το πρώτο ελληνικό δεξαμενόπλοιο

2969
Το πρώτο ελληνικό δεξαμενόπλοιο

Σχεδόν 60 χρόνια μετά, διαβάζουμε με συγκίνηση το δημοσίευμα στη στήλη «Ιστορικαί Αναδρομαί», που γράφτηκε στο περιοδικό Ναυτικά Χρονικά και παρουσιάζει την ιστορία του πρώτου ελληνικού δεξαμενόπλοιου.

Ο συντάκτης της εποχής, σε μια στρωτή καθαρεύουσα, αναφέρει ότι το πρώτο δεξαμενόπλοιο του εμπορικού μας ναυτικού υπήρξε το «Ιωάννης Κούτσης», κατασκευασμένο στην Αγγλία το 1888, με τόνους φορτίου 2.800 και ταχύτητα 11 μιλίων. Απόκτημα της παλαιάς εφοπλιστικής οικογένειας Κούτση από τις Σπέτσες, ήταν για πολλά χρόνια το μόνο του είδους του υπό ελληνική σημαία.

Το πλοίο ταξίδεψε στη Μεσόγειο, έφτασε μέχρι το Ηνωμένο Βασίλειο μεταφέροντας πετρέλαιο, αλλά το μεγαλύτερο «κατόρθωμά» του ήταν ότι έφτασε σώο και άβλαβες μέχρι τον Καναδά!

Κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους επιτάθηκε από την κυβέρνηση και ακολούθησε τον ελληνικό στόλο ως εφοδιαστικό των αντιτορπιλικών «Λέων», «Πάνθηρ», «Αετός» και «Ιέραξ», των γνωστών ως «θηρίων»!

Application Document

Στις αρχές του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου το πλοίο τελικά πουλήθηκε από την οικογένεια Κούτση.

Κλείνοντας, ο συντάκτης επισημαίνει ότι σήμερα (Νοέμβριος 1960), η Ελλάδα κατέχει εξέχουσα θέση στη παγκόσμια ναυτιλία, με ναυαρχίδα το δεξαμενόπλοιο «Πριγκίπισσα Σοφία» του Οίκου Νιάρχου.

Application Document

Ας μην ξεχάσουμε το όνομα «Ιωάννης Κούτσης» ως κομμάτι της ναυτιλιακής μας ιστορίας, με ξεχωριστή αξία για την ελληνική κυριαρχία στις θάλασσες του κόσμου.

δεξαμενοπλοιο

 Απόσπασμα από τα Ναυτικά Χρονικά, (1-10-1960), Αρ. Φύλλου 610/369, σελ. 13

 

 

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.