Κένυα: Η προστασία της ναυτεργασίας σε πρώτο πλάνο

Κένυα: Η προστασία της ναυτεργασίας σε πρώτο πλάνο

67
Κένυα: Η προστασία της ναυτεργασίας σε πρώτο πλάνο

H κυβέρνηση της Κένυας εγκαινιάζει μια νέα πρωτοβουλία για την προάσπιση των δικαιωμάτων των ναυτικών της χώρας, μέσω της αναθεώρησης των μισθολογίων και του εκτενούς ελέγχου των συνθηκών εργασίας.

Ουσιαστικά, η κυβέρνηση της Κένυας αναμένεται να εισαγάγει ένα νέο κανονιστικό πλαίσιο για την προστασία της ναυτεργασίας στην αφρικανική χώρα. Να σημειωθεί ότι ο αριθμός των καταγεγραμμένων Κενυατών ναυτικών ανέρχεται σε 7.000.

Η πρωτοβουλία αυτή θα διασφαλίσει ότι οι κατώτατες μηνιαίες απολαβές όλων των ναυτικών της χώρας θα συμμορφώνονται με τα επίπεδα που ορίζει ο ILO (International Labour Organization). Υπενθυμίζεται ότι, στα τέλη του 2018, το Διεθνές Ναυτιλιακό Επιμελητήριο (ICS) και η Διεθνής Ομοσπονδία Εργαζομένων στις Μεταφορές (ITF), μετά τη συνεδρίασή τους στη Γενεύη, στο πλαίσιο του «Joint Maritime Commission Subcommittee on Seafarers Wages», προέβησαν σε αναθεώρηση του επιπέδου κατώτερων απολαβών των ναυτικών όπως ορίζεται από τη σύμβαση MLC της Διεθνούς Οργανώσεως Εργασίας (ILO). Κατά συνέπεια, από την 1η Ιουλίου 2019 οι κατώτατες μηνιαίες απολαβές για τους ναυτικούς ανέρχονται σε $618, ενώ από την 1η Ιανουαρίου 2020 θα ανέλθουν σε $625.

Με αφορμή την παραπάνω εξέλιξη, η γ.γ. του Υπουργείου Ναυτιλίας της Κένυας, Nancy Karigithu, δήλωσε ότι οι ναυτικοί αποτελούν «το ανθρώπινο πρόσωπο του κλάδου της ναυτιλίας» και συχνά καλούνται να εργαστούν κάτω από αντίξοες σωματικά και πνευματικά συνθήκες. Για τον λόγο αυτόν, θα πρέπει να ανταμειφθούν καταλλήλως, κατέληξε η κ. Karigithu.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.