Κλοπές φορτίων: Εξακολουθούν να αυξάνονται τα κρούσματα

Κλοπές φορτίων: Εξακολουθούν να αυξάνονται τα κρούσματα

200
Κλοπές φορτίων: Εξακολουθούν να αυξάνονται τα κρούσματα

Τον κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με την ελλιπή ασφάλεια των φορτίων κρούει με πρόσφατη ανακοίνωσή της η ΙUMI (International Union of Marine Insurance).

Ειδικότερα, η ΙUMI εξέδωσε έναν αναθεωρημένο οδικό χάρτη για τον περιορισμό των κλοπών φορτίων, ένα ζήτημα που λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις σε όλη την έκφανση της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η Helle Hammer, Policy Forum Chair της ΙUMI, οι κλοπές φορτίων εξακολουθούν να αυξάνονται, δημιουργώντας αρνητικό αντίκτυπο τόσο στην εφοδιαστική αλυσίδα όσο και στην παγκόσμια οικονομία. Η ίδια καλεί όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να αναπτύξουν συντονισμένη δράση για τον περιορισμό του φαινομένου, καθώς, όπως αναφέρει, «οι κλοπές φορτίων αποτελούν εμπόδιο για την ανάπτυξη των κοινωνιών, δεδομένου ότι οι οικονομικές απώλειες των επιχειρήσεων μεταφράζονται σε αύξηση της τελικής τιμής του προϊόντος που καλούνται να πληρώσουν οι καταναλωτές».

Έρευνα που πραγματοποιήθηκε στη Γερμανία το 2018 κατέδειξε ότι οι άμεσες οικονομικές απώλειες από τις κλοπές φορτίων από φορτηγά ανήλθαν συνολικά σε 1,3 δις ευρώ. Παράλληλα υπήρξαν επιπλέον οικονομικές επιβαρύνσεις ύψους 900 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω των καθυστερήσεων στις παραδόσεις φορτίων, των εξόδων συντήρησης αλλά και των απολεσθέντων πωλήσεων, όλα απόρροια των κλοπών φορτίων από φορτηγά.

Τέλος, η κ. Hammer σημειώνει ότι οι κλοπές φορτίων δεν έχουν μόνο οικονομική υπόσταση, καθώς επίσης θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των εργαζομένων στον κλάδο των μεταφορών.

Φωτό:  Οlafpictures/Pixabay

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.