Θετικοί οιωνοί για την αγορά των bulkers

Θετικοί οιωνοί για την αγορά των bulkers

405
Θετικοί οιωνοί για την αγορά των bulkers

Την  διαμόρφωση του τοπίου στην αγορά ξηρού φορτίου σκιαγραφεί με πρόσφατη ανάλυσή του ο οίκος Drewry.

Οι αυξημένες εξαγωγές σιδηρομεταλλεύματος από τη Βραζιλία σε συνδυασμό με την περιορισμένη προσφορά bulkers προς τα βραζιλιάνικα λιμάνια, αυξάνουν την ζήτηση για Capesize/VLOC στον Ατλαντικό και παρέχουν στήριξη στους ναύλους, σημειώνει χαρακτηριστικά η ερευνητική ομάδα της Drewry.

Ιδιαίτερα για την αγορά των Capesize, οι spot ναύλοι έχουν ανέλθει σε επίπεδα ρεκόρ παρά το γεγονός ότι οι εκτιμήσεις για την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας αυξάνονται. Μάλιστα η Drewry εκτιμά ότι η τάση αυτή θα συνεχιστεί και για τους εναπομείναντες μήνες του 2019 (παρά το γεγονός ότι τις τελευταίες μέρες ο BDI και ο ΒCI σημειώνουν οριακές μειώσεις) κυρίως λόγω του επερχόμενου sulphur cap αλλά και της «κανονικότητας» στις βραζιλιάνικες εξαγωγές iron ore.

Μετά το τραγικό περιστατικό στο ορυχείο της Vale στο Brumadinho στις 25 Ιανουαρίου, οι εξαγωγές σιδηρομεταλλεύματος από τη Βραζιλία μειώθηκαν αισθητά το α΄εξάμηνο. Είναι χαρακτηριστικό ότι η χώρα της Νότιας Αμερικής εξήγαγε τον Απρίλιο λιγότερο από 20 εκατ. τόνους iron ore. Aπόρροια αυτού είναι ο BCI να κατρακυλήσει στα χαμηλότερα επίπεδα των 92 μονάδων στις 4 Απριλίου. Έκτοτε, ωστόσο, οι εν λόγω εξαγωγές ανέκαμψαν σημαντικά και τον Ιούλιο άγγιξαν τους 34,3 εκατ. τόνους, αυξημένες κατά 80% σε σχέση με τον Απρίλιο.

Σε ό,τι αφορά τους περιβαλλοντικούς κανονισμούς του ΙΜΟ με ισχύ από 1/1/2020, η Drewry σημειώνει ότι αρκετοί πλοιοκτήτες bulk carriers επιλέγουν την οδό των scrubbers, για την εγκατάσταση των οποίων απαιτείται ένας μήνας. Κατά το διάστημα αυτό τα πλοία αποσύρονται από την αγορά με αποτέλεσμα να μειώνεται η προσφορά διαθέσιμων, προς φόρτωση ξηρών φορτίων, πλοίων. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία της Drewry, περίπου το 3% του στόλου (σε όρους dwt) των Capesizes/VLOCs (45) εξοπλίστηκαν με τα εν λόγω συστήματα κατά τον Ιούνιο-Αύγουστο. Ο Οίκος αναμένει ότι καθώς οδεύουμε προς την εφαρμογή του sulphur cap, ο αριθμός των Capesizes/VLOCs που θα εγκαταστήσει scrubbers θα αυξηθεί οδηγώντας τους ναύλους στην spot αγορά σε υψηλά επίπεδα.

Φωτό: Mohammed Hijaz/ Pixabay

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.