Σε ποια πλοία οι ναυτικοί… ευτυχούν;

    4834
    Σε ποια πλοία οι ναυτικοί… ευτυχούν;

    Χρήσιμα τα συμπεράσματα για την ζωή εν πλω προκύπτουν από την πρόσφατη δημοσιοποίηση της τριμηνιαίας έκθεσης αναφορικά με τον Seafarers Happiness Index.

    Να σημειωθεί ότι η παρούσα μελέτη εκπονείται από κοινού από την ναυτική κοινότητα «Mission to Seafarers» και τον αλληλοασφαλιστικό οργανισμό «Shipowners’ Club» και επιχειρεί να μετρήσει το επίπεδο ευτυχίας και καλής ψυχικής υγείας χιλιάδων ναυτικών στην παγκόσμια ναυτιλιακή βιομηχανία.

    Ενδιαφέρον είναι το εύρημα με το οποίο αναδεικνύεται ότι τα πληρώματα που απασχολούνται στα κρουαζιερόπλοια και στα πλοία της ακτοπλοΐας εμφανίζουν μέση βαθμολογία 5,3/10 σε ό,τι αφορά το γενικό επίπεδο ευτυχίας, αριθμός μειωμένος κατά 15% σε σχέση με το μέσο«σκορ ευτυχίας» των ναυτικών που απασχολούνται στο γενικό σύνολο όλων των εμπορικών πλοίων και ανέρχεται στο 6,27/10.

    Από την άλλη, οι ναυτικοί σε bulk carrierstankers και containerships εμφανίζουν επίπεδο ευτυχίας κοντά στον μέσο όρο και συγκεκριμένα στο 6,3.

    Ποια είναι όμως τα θέματα που απασχολούν τους ναυτικούς; Σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση, η καθυστέρηση στις πληρωμές, ο αυξημένος φόρτος εργασίας λόγω ολιγομελών πληρωμάτων και η έλλειψη κατανόησης από τους εργαζόμενους στη στεριά αποτελούν τους κυριότερους παράγοντες που δυσχεραίνουν τη ζωή για τα πληρώματα εν πλω.

    Ωστόσο στους θετικούς παρανομαστές που συντελούν στην αύξηση του επιπέδου ευτυχίας των ναυτικών καταγράφεται η επικοινωνία με τις οικογένειες τους όταν βρίσκονται σε ταξίδι. Η βελτίωση της επικοινωνίας μεταξύ στεριάς και θάλασσας αλλά και η φυσική άσκηση- γυμναστική εν πλω που επιδρά σημαντικά στην καλή ψυχική υγεία τους.

    Τέλος ο Steven Jones, δημιουργός του Seafarers Happiness Index, ανέφερε ότι το feedback από την έρευνα είναι σημαντικό και συμπλήρωσε ότι ήδη υπάρχουν απτά αποτελέσματα καθώς ένας μεγάλος αριθμός ναυτιλιακών εταιρειών επιχειρεί να ποσοτικοποιήσει το επίπεδο ευτυχίας των ναυτικών του.

    Φωτό: Pixabay

    Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.