Τεταμένη η κατάσταση στον Περσικό Κόλπο

Τεταμένη η κατάσταση στον Περσικό Κόλπο

189
Τεταμένη η κατάσταση στον Περσικό Κόλπο

To Πεντάγωνο εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο στρατιωτικής συνοδείας για τα πλοία που κατευθύνονται προς τον Περσικό Κόλπο καθώς λίγες πριν ιρανικά πλοία παρεμπόδισαν τάνκερ βρετανικών συμφερόντων να προσεγγίσει τα Στενά του Ορμούζ.

Ο υποψήφιος του Λευκού Οίκου για την προεδρία Joint Chiefs of Staff, Στρατηγός Mark Milley, σημείωσε την Πέμπτη 11 Ιουλίου ότι η Ουάσιγκτον επιχειρεί να δημιουργήσει ένα συνασπισμό όπου εμπορικά πλοία θα συνοδεύονται από στρατιωτικές δυνάμεις, κάτι το οποίο αναμένεται να υλοποιηθεί τις επόμενες εβδομάδες.

Νωρίτερα ο αμερικανικός Πέμπτος Στόλος ανέφερε ότι δουλεύει από κοινού με το βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό και άλλους διεθνείς εταίρους προκειμένου να διασφαλιστεί η ναυσιπλοΐα στην περιοχή.

Σημειώνεται ότι τις τελευταίες μέρες τουλάχιστον δύο δεξαμενόπλοια φέρεται να πλέουν με τη συνοδεία του Βασιλικού Ναυτικού και του ΝΑΤΟ καθώς η Τεχεράνη είχε προειδοποιήσει σχετικά με την πιθανότητα κατάσχεσης πλοίου ως απάντηση στην «παράνομη» κράτηση ιρανικών συμφερόντων πλοίου στο Γιβλαρτάρ.

Στο πλαίσιο αυτό ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί σχολίασε ιδιαίτερα καυστικά τα μέτρα ασφαλείας της Βρετανίας σημειώνοντας ότι κάτι τέτοιο θα είχε επιτευχθεί εάν το Λονδίνο δεν διατάρασσε την ασφαλή ναυσιπλοΐα (αναφερόμενος στην κράτηση του Grace 1 στο Γιβραλτάρ).

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.