Έκρυθμη η κατάσταση στον Κόλπο της Γουινέας

Έκρυθμη η κατάσταση στον Κόλπο της Γουινέας

651
Έκρυθμη η κατάσταση στον Κόλπο της Γουινέας

Η θαλάσσια περιοχή της δυτικής Αφρικής συνεχίζει να αποτελεί την πιο επικίνδυνη περιοχή παγκοσμίως αναφορικά με τα περιστατικά επιθέσεων σε πλοία, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του International Maritime Bureau.

Από τις αρχές του 2019 έως τις αρχές Ιουλίου εκτιμάται ότι σε παγκόσμιο επίπεδο 75 ναυτικοί έπεσαν θύματα ομηρίας με στόχο την απόσπαση λύτρων. Από τους 75 ναυτικούς, οι 62 έπεσαν θύματα ομηρίας στην ευρύτερη περιοχή του Κόλπου της Γουινέας και συγκεκριμένα στα ανοικτά των ακτών της Νιγηρίας, του Μπενίν, του Καμερούν, του Τόγκο και της Γουινέας.

Σε ό,τι αφορά τις επιθέσεις σε πλοία, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2019 καταγράφηκαν από το IMB Piracy Reporting Centre διεθνώς 78 επιθέσεις σε πλοία, ενώ την αντίστοιχη περίοδο του 2019 είχαν καταγραφεί 107 περιστατικά επιθέσεων.

Παρά το γεγονός ότι στον Κόλπο της Γουινέας έχει λάβει χώρα το 73% των συνολικών ομηριών ναυτικών, τα στοιχεία για το δεύτερο τρίμηνο του 2019 εμπνέουν αισιοδοξία ότι τόσο τα περιστατικά ομηρίας ναυτικών όσο και τα περιστατικά επιθέσεων σε πλοία μπορούν να περιοριστούν ακόμα περισσότερο. Ο λόγος της αισιοδοξίας είναι οι αποτελεσματικές επιχειρήσεις επιτήρησης της εν λόγω θαλάσσιας περιοχής από μέρους του Πολεμικού Ναυτικού της Νιγηρίας, όπως και των ναυτικών δυνάμεων της Ισπανίας αλλά και της Δημοκρατίας της Ισημερινής Γουινέας.

Ωστόσο, παρά την τάση μείωσης των επιθέσεων εναντίον πλοίων και ναυτικών, το IMB συνεχίζει να παροτρύνει τους ναυτικούς και τα πλοία που πλέουν στα ύδατα του Κόλπου της Γουινέας να παραμένουν σε επαγρύπνηση και να ενημερώνουν το IMB Piracy Reporting Centre ή τα τοπικά σχετικά κέντρα για τυχόν ύποπτες δραστηριότητες.

Φωτό; ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.