WISTA: Όσα συζητούν οι πρωταγωνίστριες της ναυτιλίας στη Μεσόγειο

WISTA: Όσα συζητούν οι πρωταγωνίστριες της ναυτιλίας στη Μεσόγειο

326
WISTA: Όσα συζητούν οι πρωταγωνίστριες της ναυτιλίας στη Μεσόγειο

Ο στρατηγικός στόχος για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη του IMO που αφορά την ισότητα των φύλων και την ενδυνάμωση των γυναικών στη ναυτιλιακή βιομηχανία, βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης στο WISTA Med Conference 2019, το οποίο πραγματοποιήθηκε τον Μάιο στην Πύλο.

Στο διήμερο συνέδριο, το οποίο διοργάνωσε με ιδιαίτερη επιτυχία η WISTA Hellas, παρευρέθηκαν μέλη της WISTA από όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων η κα Σαντάν Καπτάνολγου, πρόεδρος της BIMCO και επικεφαλής του ομίλου Kaptanoglu, καθώς και η πρόεδρος της WISTA International και Co-CEO της Tototheo Maritime κα Δέσποινα Παναγιώτου- Θεοδοσίου.

Η Πρόεδρος της Wista Hellas κα Άντζυ Χάρτμαν, με την αντιπρόεδρο κα Έλπη Πετράκη και ομιλητές του συνεδρίου
Η Πρόεδρος της Wista Hellas κα Άντζυ Χάρτμαν, με την αντιπρόεδρο κα Έλπη Πετράκη και ομιλητές του συνεδρίου

Κατά τη διάρκεια της πρώτης δημόσιας εμφάνισής της ως προέδρου της BIMCO, η κα Καπτάνογλου εστιάστηκε ιδιαίτερα στην προστασία του περιβάλλοντος, καθώς επεσήμανε πως είναι επιτακτική ανάγκη η αναθεώρηση πρακτικών του παρελθόντος αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «Στην Κωνσταντινούπολη αυτή τη στιγμή βρέχει λες και είναι χειμώνας». Η νέα πρόεδρος της BIMCO δήλωσε μάλιστα πως η σημαντικότερη πρόκληση για τη διεθνή ναυτιλία είναι η περαιτέρω μείωση των εκπομπών αεριών του θερμοκηπίου, παρότι δεν υπάρχει καμία απολύτως αμφιβολία πως τα πλοία αποτελούν τα αποτελεσματικότερα και περιβαλλοντικά φιλικότερα μέσα μεταφοράς του παγκοσμίου εμπορίου.

Αναφορικά με τις κυρώσεις και τις πολιτικές προστατευτισμού, η κα Καπτάνογλου, αναφερόμενη στους διεθνείς ηγέτες, περιέγραψε την κατάσταση εύστοχα χρησιμοποιώντας την παροιμία «όταν ο ιμάμης λοξοδρομεί, οι πιστοί παρεκτρέπονται», ενώ εξέφρασε την άποψη πως οι κυρώσεις δεν είναι ποτέ προς όφελος της παγκόσμιας οικονομίας -και κατά συνέπεια της ναυτιλιακής βιομηχανίας, ενώ τόνισε πως αν δεν υπήρχε πετρέλαιο, κανείς δεν θα νοιάζονταν για τις χώρες της ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.

Η πρόεδρος της BIMCO επεσήμανε πως οι τιμωρητικές πολιτικές έχουν δραματικές επιπτώσεις, κυρίως στους απλούς πολίτες, ενώ ανέφερε πως παρότι «υπάρχει αρκετό ψωμί για όλα τα κράτη, μερικά θέλουν ακόμη περισσότερο. Ζούμε σε μια περιοχή του πλανήτη από την οποία όλοι θέλουν από ένα κομμάτι. Αυτό οδηγεί σε ανταγωνισμό και ενίοτε σε συγκρούσεις. Τι είμαστε άραγε πραγματικά μπροστά στις υπερδυνάμεις; Αυτοί είναι οι ελέφαντες, εμείς τι είμαστε;» αναρωτήθηκε η κα. Καπτάνογλου.
Σημειώνεται πως σύμφωνα με την κα Καπτάνογλου, η BIMCO ετοιμάζει μια σχετική «ρήτρα κυρώσεων», η οποία θα είναι διαθέσιμη μέχρι το τέλος του έτους.

Η επικεφαλής του ομίλου Kaptanoglu δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην εγκατάσταση scrubbers στα πλοία, τονίζοντας πως πρόκειται για μια καθαρά εμπορική απόφαση, ενώ επεσήμανε πως πρόσφατα η BIMCO, σε συνεργασία με την INTERTANKO, δημοσίευσαν ένα Q&A που αφορά τα scrubbers.

Στο ζήτημα των κυρώσεων αναφέρθηκε και ο κ. Γιώργος Δ. Γουρδομιχάλης, Διευθύνων Σύμβουλος της Phoenix Shipping & Trading S.A., ο οποίος εκτίμησε πως θα υπάρξει κλιμάκωση της έντασης ανάμεσα στις ΗΠΑ και στο Ιράν, ενώ επεσήμανε πως σήμερα πλοία ινδικών συμφερόντων διεξάγουν εμπόριο που οι Έλληνες πλοιοκτήτες δεν μπορούν να διεκδικήσουν λόγω των εμπορικών κυρώσεων, σε σημαντικά υψηλότερα από την αγορά ναύλα.

Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε και η παρέμβαση του κ. Ματθαίου Λω της Blue Planet Shipping, ο οποίος ανέφερε πως η διαθεσιμότητα επαρκών καυσίμων χαμηλής περιεκτικότητας σε θείο, καθώς και οι τιμές που αυτά θα διατίθενται στην αγορά αποτελούν σημαντικές ανησυχίες για την ναυτιλιακή βιομηχανία, καθώς η μίξη καυσίμων ενδέχεται να δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα συμβατότητας.

Στιγμιότυπο από την ομιλία της Προέδρου της WISTA International και Co-CEO της Tototheo Maritime, κας Δέσποινας Παναγιώτου- Θεοδοσίου
Στιγμιότυπο από την ομιλία της Προέδρου της WISTA International και Co-CEO της Tototheo Maritime, κας Δέσποινας Παναγιώτου- Θεοδοσίου

Κατά την παρουσίασή της, η κα Δέσποινα Παναγιώτου- Θεοδοσίου παρουσίασε ιδιαίτερα ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία αναφορικά με την απασχολησιμότητα των γυναικών στη ναυτιλιακή βιομηχανία, επισημαίνοντας πως μόνο το 1% του παγκόσμιου ναυτεργατικού δυναμικού είναι γυναίκες. Αναφορικά με τους φιλόδοξους στρατηγικούς στόχους των Ηνωμένων Εθνών και του IMO, η κα Θεοδοσίου τόνισε την ανάγκη ανάπτυξης KPIs, τα οποία θα μετρούν την υλοποίηση των στόχων που έχουν τεθεί.

Στιγμιότυπο από την εισήγηση του κ. Φίλιππου Κωστόπουλου, Πρόεδρου της Διεθνούς Ναυτικής Ένωσης και Διευθύνοντος Συμβούλου της Arkas Hellas S.A.
Στιγμιότυπο από την εισήγηση του κ. Φίλιππου Κωστόπουλου, Πρόεδρου της Διεθνούς Ναυτικής Ένωσης και Διευθύνοντος Συμβούλου της Arkas Hellas S.A.

Στο τελευταίο πάνελ, το οποίο αφορούσε τις προκλήσεις αλλά και τις ευκαιρίες για τα λιμάνια της Μεσογείου, ο κ. Φίλιππος Κωστόπουλος, Πρόεδρος της Διεθνούς Ναυτικής Ένωσης και Διευθύνων Σύμβουλος της Arkas Hellas S.A. ανέφερε πως ο Πειραιάς εξελίσσεται σε ένα ιδιαίτερα σημαντικό λιμάνι για την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Ο κ. Κωστόπουλος προσέθεσε πως η άνοδος του παγκοσμίου εμπορίου θα ευνοήσει όσα λιμάνια καταφέρουν να προσαρμοστούν γρήγορα στη νέα εποχή, καθώς και όσα διαθέτουν επαρκή συνδεσιμότητα με τη στεριά.

Στιγμιότυπο από την παρουσίαση του κ. Ηλία Μπίσια, διευθυντή των Ναυτικών Χρονικών και της Isalos.net
Στιγμιότυπο από την παρουσίαση του κ. Ηλία Μπίσια, διευθυντή των Ναυτικών Χρονικών και της Isalos.net

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, ο κ. Ηλίας Μπίσιας, διευθυντής των Ναυτικών Χρονικών και της Isalos.net παρουσίασε ιδιαίτερα ενδιαφέροντα ευρήματα, τα οποία αφορούν το κοινωνιολογικό προφίλ αλλά και τις προτιμήσεις των πρωτοετών σπουδαστριών που φοιτούν στις ελληνικές Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού. Ο κ. Μπίσιας εστιάστηκε στη διαφοροποίηση που παρουσιάζουν οι γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες σπουδαστές αναφορικά με τους προτιμώμενους τύπους πλοίων αλλά και τους λόγους επιλογής του ναυτικού επαγγέλματος, ενώ παρουσίασε τα κριτήρια με τα οποία οι νέες σπουδάστριες επιλέγουν ναυτιλιακές εταιρείες. Ο κ. Μπίσιας δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην ανάγκη ανάπτυξης διαλόγου επικοινωνίας με τη νέα γενιά, καθώς και στην επίτευξη ισορροπίας των σχέσεων -και όχι απαραίτητα ισότητα- ανάμεσα στα 2 φύλα, στο ιδιαίτερα πολυπολιτισμικό περιβάλλον της ναυτιλίας.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.