Μειωμένα τα περιστατικά επιθέσεων σε πλοία

Μειωμένα τα περιστατικά επιθέσεων σε πλοία

209
Μειωμένα τα περιστατικά επιθέσεων σε πλοία

Μείωση καταγράφηκε στον αριθμό των πειρατικών και ληστρικών επιθέσεων σε πλοία τους τρεις πρώτους μήνες του 2019, συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.

Σύμφωνα με το IMB Piracy Reporting Centre, από τις αρχές του Ιανουαρίου 2019 έως και τον περασμένο Μάρτιο εκτιμάται ότι έλαβαν χώρα 38 επιθέσεις σε πλοία, σε σχέση με τις 66 το πρώτο τρίμηνο του 2018.

Αισιοδοξία προκαλεί το γεγονός ότι δεν καταγράφηκε καμία «αιχμαλωσία» πλοίου το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, κάτι που έχει να συμβεί σε αντίστοιχο διάστημα από το 1994.

Ωστόσο στον Κόλπο της Γουίνεας η κατάσταση είναι ακόμα δυσοίωνη. Η πλειονότητα των επιθέσεων στα πλοία (22 από τα συνολικά 38) καταγράφηκε στον Κόλπο της Γουινέας το πρώτο τρίμηνο του έτους, γεγονός που αποδεικνύει ότι η εν λόγω περιοχή βρίσκεται υπό καθεστώς συνεχής απειλής, ενώ οι περισσότερες ομηρίες ναυτικών κατεγράφησαν στο Μπενίν, στο Καμερούν, στην Νιγηρία, στην Γκάνα και στην Ακτή του Ελεφαντοστού.

Στην Ινδονησία σημειώθηκαν μόλις τρεις επιθέσεις σε πλοία το πρώτο τρίμηνο του 2019, αντιπροσωπεύοντας τα χαμηλότερα επίπεδα από το 2010, σύμφωνα με την έκθεση του IMB Piracy Reporting Centre.

Σε κάθε περίπτωση η ενίσχυση των στρατιωτικών δυνάμεων στις περιοχές που μαστίζονται από επιθέσεις σε πλοία είναι απαραίτητη, καθώς και η συνεργασία μεταξύ των κρατών σε παγκόσμιο επίπεδο για την προώθηση της θαλάσσιας ασφάλειας.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.