Στην ενεργειακή αγορά των ΗΠΑ κλείνει το μάτι η Saudi Aramco

Στην ενεργειακή αγορά των ΗΠΑ κλείνει το μάτι η Saudi Aramco

88
Στην ενεργειακή αγορά των ΗΠΑ κλείνει το μάτι η Saudi Aramco

Ο πετρελαϊκός κολοσσός Saudi Aramco αναμένεται να πραγματοποιήσει επενδύσεις δισεκατομμυρίων σε ενεργειακά έργα των ΗΠΑ, καθώς προσβλέπει να αποτελέσει κορυφαίος παίκτης στην παγκόσμια ενεργειακή αγορά.

Η Saudi Aramco διαθέτει ήδη το μεγαλύτερο διυλιστήριο πετρελαίου των ΗΠΑ, τη Motiva, ενώ σύμφωνα με τον CEΟ του πετρελαϊκού κολοσσού, Amin Nasser, εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθούν επενδύσεις ύψους $10 δις στο εν λόγω διυλιστήριο για την περαιτέρω ανάπτυξή του.

Ο ίδιος προσέθεσε ότι η αναπτυξιακή στρατηγική της Saudi Aramco αναφορικά με την παραγωγή και τις εξαγωγές φυσικού αερίου προϋποθέτει επενδύσεις ύψους $150 δις σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα του τομέα της ενέργειας.

Η σαουδαραβική εταιρεία έχει θέσει ως στόχο να αυξήσει εντός της επόμενης δεκαετίας την παραγωγή της σε φυσικό αέριο αγγίζοντας τα 23 δις κ.μ., από 14 δις κ.μ. που ανέρχονται σήμερα, ενώ επιθυμεί να αυξήσει την συμμετοχή του φυσικού αερίου στο ενεργειακό της μείγμα σε ποσοστό 70% συγκριτικά με το σημερινό 50%.

Συγχρόνως έχει στρέψει και το ενδιαφέρον της στο να αναδειχθεί κορυφαίος ηγέτης στον τομέα των πετροχημικών, καθώς φαίνεται ότι προχωρά στην εξαγορά του 70% του μετοχικού κεφαλαίου της Sabic, η οποία αποτελεί την τέταρτη μεγαλύτερη εταιρεία παγκοσμίως στον χώρο των πετροχημικών.

Φωτό: Pixabay

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.