Η Aθηναϊκή Ριβιέρα προ των πυλών

Η Aθηναϊκή Ριβιέρα προ των πυλών

3586
Η Aθηναϊκή Ριβιέρα προ των πυλών

Μπορεί να βρισκόμαστε στην καρδιά του χειμώνα αλλά έχουμε -όσοι τουλάχιστον ζούμε στην Αθήνα- λόγους να ελπίζουμε. Σκεφθείτε: Ιούλιος 2019, Αθήνα μία πόλη που σίγουρα, όπως πάντα, θα βιώνει ημέρες καύσωνα. Αυτές τις τελευταίες ημέρες του Γενάρη βρέχει, αλλά στην καρδιά του καλοκαιριού όλοι θα αναμένουμε ανάσες δροσιάς. Λίγοι μήνες προσμονής.

Το νέο πρόσωπο της πρωτεύουσας έχει χρώμα γαλάζιο και κατηφορίζοντας τη Λεωφόρο Συγγρού προς το Φαληρικό Όρμο… ανακαλύπτουμε το θαύμα! Ο λόγος για την ανάπλαση του Δέλτα Φαλήρου, μια νέα, πολύ αναμενόμενη όαση για περπάτημα, διασκέδαση και αθλητισμό. Ένας παραθαλάσσιος χώρος με πολλά σημεία ιστορικού, αρχιτεκτονικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος μέσα στο μέχρι πρόσφατα εγκαταλελειμμένο αστικό τοπίο.

Με έκταση 800 στρεμμάτων κατά μήκος μίας ακτογραμμής 2 χλμ., ο Φαληρικός Όρμος αναμένεται να φιλοξενήσει 220 στρέμματα πρασίνου, με 3.500 δέντρα και 200.000 θάμνους, υδάτινα αντιπλημμυρικά κανάλια και πεζογέφυρες που θα ενώνουν τα «αποκλεισμένα» προάστια με το παράκτιο άλσος και τη θάλασσα.

Το έργο πέρα από τη δημιουργία ενός μεγάλου πάρκου, περιλαμβάνει σημαντικά κατασκευαστικά έργα μεγάλης συγκοινωνιακής διευκόλυνσης. Ανάμεσα σε αυτά υλοποιείται η βύθιση και η μετατόπιση της Λεωφόρου Ποσειδώνος από 80 έως 100 μέτρα προς το νότιο τμήμα της παραλίας, η δημιουργία υπόγειου καναλιού για την υποδοχή του νερού της βροχής από τις περιοχές του Π. Φαλήρου, του Μοσχάτου και της Καλλιθέας, καθώς και η κατασκευή νέας γέφυρας στη συνάντηση της Λ. Συγγρού με τη Λ. Ποσειδώνος.

Όλες αυτές οι κατασκευές και τα έργα θα συμβάλλουν -επιτέλους- στην καλύτερη μετακίνηση όσων κατευθύνονται οδικώς από τα νότια προάστια στον Πειραιά. Παράλληλα, θα υλοποιηθούν δύο επίσης σημαντικά έργα που αφορούν την ανάπλαση της υπάρχουσας μαρίνας και του -σκουριασμένου- πλέον ολυμπιακού γηπέδου beach volley!

Λίγοι επομένως μήνες έμειναν ακόμα ώστε το ιστορικό θαλάσσιο μέτωπο της πρωτεύουσας, που μέχρι πρόσφατα θύμιζε βούρκο υποανάπτυκτης περιφέρειας κάπου στη Λατινική Αμερική, να αλλάξει πρόσωπο. Αν και η πολιτεία άργησε πάρα πολύ για να παραδώσει ένα έργο ζωής όχι μόνο για τους όμορους δήμους αλλά και για όλους τους κατοίκους και επισκέπτες της πόλης, προσμένουμε πλέον ότι θα έρθουμε πιο κοντά στον αθλητισμό, τη φύση και το υδάτινο στοιχείο που τόσο λείπει από την πόλη μας. Ας είναι καλά το Ίδρυμα Νιάρχου που με την υλοποίηση του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος αποτέλεσε αφορμή για να ξεκινήσουν τα έργα αναγέννησης του παραθαλάσσιου μετώπου της ελληνικής πρωτεύουσας.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.