Τζιμπουτί: Το νέο ναυτιλιακό κέντρο στο Κέρας της Αφρικής

Τζιμπουτί: Το νέο ναυτιλιακό κέντρο στο Κέρας της Αφρικής

342
Τζιμπουτί: Το νέο ναυτιλιακό κέντρο στο Κέρας της Αφρικής

Το Τζιμπουτί φαίνεται πως μπαίνει σε νέα εποχή όσον αφορά τις δια θαλάσσης εμπορευματικές ροές, καθώς εγκαινίασε την Πέμπτη 5 Ιουλίου την μεγαλύτερη ζώνη ελεύθερου εμπορίου της Αφρικής.

Επισημαίνεται ότι στόχος αυτής της χώρας της ανατολικής Αφρικής αποτελεί η πλήρης αξιοποίηση της γεωγραφικής της θέσης, με δεδομένο πως έχει την τύχη να βρίσκεται σε ένα σημείο  τεράστιας γεωπολιτικής σημασίας, ενώ είναι το μοναδικό φιλήσυχο κράτος στην ευρύτερη περιοχή, καθώς Σουδάν, Υεμένη και Σομαλία μαστίζονται από πολιτικές και εμφύλιες διαμάχες.

Όπως αναφέρουν αφρικανικά ειδησεογραφικά μέσα η ζώνη ελεύθερου εμπορίου θα έχει τη δυνατότητα να διαχειρίζεται εμπορευματικές ροές αξίας $7 δις κατά τα επόμενα δύο χρόνια.

Ο Πρόεδρος του Τζιμπουτί,  Ismail Omar Guelleh, δήλωσε κατά τη διάρκεια της επίσημης τελετής εγκαινίων, ότι η χώρα θα ενισχύσει τη θέση της στο διεθνές εμπόριο, ενώ η οικονομία της θα γνωρίσει στιγμές δόξας. Παράλληλα τόνισε ότι το φιλόδοξο αυτό έργο σε συνδυασμό με το διασυνοριακό ηλεκτρικό σιδηροδρομικό δίκτυο που συνδέει το Τζιμπουτί με την Αντίς Αμπέμπα, πρωτεύουσα της Αιθιοπίας, το οποίο ολοκληρώθηκε το 2016, αναμένεται να διευκολύνει τις ελεύθερες ροές αγαθών και υπηρεσιών προς τον υπόλοιπο κόσμο μέσω του ηπειρωτικού Τζιμπουτί.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Ρουάντα,  Paul Kagame, χαιρέτισε το συγκεκριμένο έργο και τόνισε ότι η ζώνη αποτελεί ζωτικής σημασίας έργο για ολόκληρη την αφρικανική ήπειρο.

Τέλος, σε ίδιου μήκους κύματος δηλώσεις προχώρησαν οι ηγέτες της Αιθιοπίας, της Σομαλίας και του Σουδάν κατά τον εορτασμό για τα εγκαίνια του έργου.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.