Στόχος του Παναμά είναι να καταστούν εκτάσεις γης κοντά στη διώρυγα κέντρα...

Στόχος του Παναμά είναι να καταστούν εκτάσεις γης κοντά στη διώρυγα κέντρα logistics

186
Στόχος του Παναμά είναι να καταστούν εκτάσεις γης κοντά στη διώρυγα κέντρα logistics

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η Αρχή της Διώρυγας του Παναμά πρόκειται να προκηρύξει διαγωνισμό για την παραχώρηση έκτασης 12.000 στρεμμάτων γύρω από τη διώρυγα, με στόχο την ανάπτυξη στην περιοχή ενός logistics park.
Κρατικές εταιρείες της Κίνας, όπως η China Communications Construction Corp. καθώς και οι θυγατρικές της, China Harbour Engineering Company και China Railway Group, έχουν ήδη εκφράσει το ενδιαφέρον τους για τη συμμετοχή τους στο διαγωνισμό. Σε δηλώσεις του ο επικεφαλής της Αρχής της Διώρυγας του Παναμά, Jorge Quijano, αναφέρει ότι το ενδιαφέρον από την Κίνα βασίζεται στη στρατηγική της χώρας να επενδύσουν οι κρατικές της εταιρείες σε έργα υποδομής ανά τον κόσμο, ούτως ώστε να βελτιωθούν οι παγκόσμιες εμπορικές συνδέσεις. Αυτό προκύπτει και από το γεγονός ότι κινέζικες εταιρείες, όπως η Cosco, έχουν ήδη επενδύσει και αναλάβει να διαχειριστούν βασικούς κόμβους logistics όπως είναι οι λιμένες του Πειραιά και του Bandar στη Μαλαισία. Σύμφωνα με τον κ. Quijano, η περιοχή γύρω από τη διώρυγα του Παναμά πρόκειται να χωριστεί σε επιμέρους τμήματα και να παραχωρηθεί στα ενδιαφερόμενα μέρη με συμβάσεις παραχώρησης με διάρκεια έως και 40 έτη.
Επιπλέον, στόχος της Αρχής της Διώρυγας του Παναμά είναι η παραχώρηση μέσα στο τρέχον έτος του τερματικού σταθμού πλοίων RO-RO που βρίσκεται στον Ειρηνικό και όπως τόνισε ο κ. Quijano αναμένεται μεγάλο ενδιαφέρον από εταιρείες της Κίνας, της Ιαπωνίας, της Νορβηγίας και της Νότιας Κορέας.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις από την πλευρά της Αρχής της Διώρυγας, η παραχώρηση του τερματικού προβλέπεται να αποφέρει για τα 5 πρώτα χρόνια λειτουργίας ετήσια έσοδα ύψους $100-125 εκατ.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.