Πρωτοβουλία για τα εργασιακά δικαιώματα των ναυτικών

Πρωτοβουλία για τα εργασιακά δικαιώματα των ναυτικών

105
Πρωτοβουλία για τα εργασιακά δικαιώματα των ναυτικών

Σημαντική πρωτοβουλία σχετικά με τη βελτίωση του καθεστώτος των αδειών και μετακινήσεων των ναυτικών ανέλαβε ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας. Ειδικότερα, πραγματοποιήθηκε  στη Γενεύη την περασμένη εβδομάδα τριμερής συνάντηση εργοδοτών, ναυτικών και εκπροσώπων κυβερνήσεων όπου συζητήθηκε η πιθανή αναθεώρηση της Seafarers’ Identity Documents Convention (Revised), του 2003 (ILO 185).

Η προαναφερθείσα συνθήκη ρυθμίζει τη νομοθεσία σχετικά με την έκδοση των απαραίτητων πιστοποιητικών των ναυτικών (Seafarers’ Identity Documents / SIDs), αναφορικά με την είσοδό τους στα λιμάνια ξένων χωρών καθώς και τη μεταφορά τους από και προς ξένες χώρες (transfer and transit). Παρόλα αυτά, δεν παρουσιάζεται ευρεία και ομοιόμορφη εφαρμογή της Συνθήκης από όλα τα κράτη, γεγονός που προκαλεί σοβαρά ζητήματα αναφορικά με τα δικαιώματα των ναυτικών.

Στη συνάντηση έγιναν προτάσεις από τα ενδιαφερόμενα μέρη, οι οποίες θα εξεταστούν μελλοντικά από τη Γενική Συνέλευση του ILO, όπου και θα εξεταστεί η πιθανότητα εφαρμογή τους.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.