Οι βροχοπτώσεις «από μηχανής Θεός» για την παραγωγή σιταριού της Αυστραλίας

Οι βροχοπτώσεις «από μηχανής Θεός» για την παραγωγή σιταριού της Αυστραλίας

63
Οι βροχοπτώσεις «από μηχανής Θεός» για την παραγωγή σιταριού της Αυστραλίας

Οι βροχοπτώσεις που έπληξαν την Δυτική Αυστραλία προς το τέλος της περιόδου καλλιέργειας σιταριού (τέλη Μαΐου-αρχές Ιουνίου), φαίνεται πως «ανακούφισαν» τους τοπικούς παραγωγούς εν αντιθέσει με αυτούς στις ανατολικές πολιτείες της χώρας όπου η ξηρασία επισκιάζει τον αγροτικό τομέα.

Συγκεκριμένα τοπικοί παραγωγοί δήλωσαν στο Reuters την Παρασκευή 8 Ιουνίου 2018 ότι οι βροχοπτώσεις αυτές ήρθαν «σαν μάνα εξ’ ουρανού», καθώς η ξηρασία και άλλοι παράγοντες «απειλούσαν» για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά την συγκομιδή σιταριού της χώρας.

Σύμφωνα με στοιχεία της κυβέρνησης της χώρας, οι πολιτείες της Δυτικής Αυστραλίας είναι υπεύθυνες για το 50% περίπου της συνολικής παραγωγής σιταριού της Αυστραλίας. Είναι επίσης σημαντικό να τονιστεί ένα μεγάλο μέρος των εισαγωγών σιταριού της Ασίας και της Μέσης Ανατολής προέρχονται από την Δυτική Αφρική.

Παράλληλα ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία της Αυστραλιανής Υπηρεσίας Γεωργίας, Οικονομικών Πόρων και Αγροτικών Επιστημών, σύμφωνα με τα οποία οι γεωργοί της χώρας είχαν συνολική συγκομιδή 21,2 εκατ. τόνους σιταριού κατά τον 2017/2018, μειωμένη κατά 38% σε σχέση με την συγκομιδή των 34,4 εκατ. τόνων σιταριού κατά το 2016/2017 η οποία αποτελεί ρεκόρ.

Από την άλλη πλευρά αναλυτές  της χώρας επισημαίνουν ότι η δυσχερής κατάσταση στην Ανατολική Αυστραλία αναφορικά με την παραγωγή σιταριού, αναμένεται να μειώσει την συνολική παραγωγή της χώρας για φέτος.

Τέλος να επισημανθεί ότι η Αυστραλία αποτελεί τον τέταρτο μεγαλύτερο εξαγωγέα σιταριού στον κόσμο.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.