Το πρώτο tanker με ιρακινή σημαία μετά από τρεις δεκαετίες αποτελεί γεγονός

Το πρώτο tanker με ιρακινή σημαία μετά από τρεις δεκαετίες αποτελεί γεγονός

226
Το πρώτο tanker με ιρακινή σημαία μετά από τρεις δεκαετίες αποτελεί γεγονός

Ένα tanker με ιρακινή σημαία, το οποίο έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει έως 2 εκατ. βαρέλια αργού πετρελαίου, αναμένεται να πλεύσει προς τις ΗΠΑ για πρώτη φορά μετά από σχεδόν τρεις δεκαετίες όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Πετρελαίου του Ιράκ το Σάββατο 9 Ιουνίου 2018.

Συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Assem Jihad δήλωσε σε τοπικά μέσα: « Το δεξαμενόπλοιο “Baghdad” απέπλευσε το βράδυ της Παρασκευής (08/06) από την Βασόρα με προορισμό τις ΗΠΑ. Είναι η πρώτη φορά από το 1991 που το Ιράκ διαχειρίζεται δικά του tankers».

Επισημαίνεται ότι το Ιράκ, το οποίο έχει «ταλαιπωρηθεί» από μια σειρά πολέμων από το 1980 και μετά, αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο παραγωγό πετρελαίου του ΟΠΕΚ όπως αναφέρει το Arab News.

Υπενθυμίζεται ότι οι υποδομές της χώρας είχαν καταστραφεί ολοσχερώς μετά την εισβολή των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων το 2003 και για το λόγο αυτό οι αρχές του Ιράκ επιδιώκουν να ενισχύσουν την παραγωγή τόσο πετρελαίου όσο και φυσικού αερίου.

Όπως αναφέρει το middleeasteye.net, το Ιράκ έχει μισθώσει μέχρι στιγμής τέσσερα tankers και αναμένεται να αποκτήσει άλλα τρία σε μεταγενέστερο χρόνο. Τέλος σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το Oil Price.com, βασική επιδίωξη του Ιράκ είναι να αναπτύξει υποδομές πετρελαίου και φυσικού αερίου τα οποία θα έρχονται σε πλήρη συμφωνία με τα διεθνή standards, αποσκοπώντας στο να ενισχύσει την εφοδιαστική αλυσίδα και κατά συνέπεια τις εμπορευματικές ροές της χώρας.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.