Παρά το εμπορικό εμπάργκο η Ντόχα δεν πτοείται

Παρά το εμπορικό εμπάργκο η Ντόχα δεν πτοείται

117
Παρά το εμπορικό εμπάργκο η Ντόχα δεν πτοείται

Παρά τις οικονομικές κυρώσεις και το εμπορικό εμπάργκο που υφίσταται το Κατάρ από τον περασμένο Ιούνιο από τις αραβικές χώρες (Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Μπαχρέιν, Αίγυπτος), ωστόσο φαίνεται να μην πτοείται και προχωρά σε νέες συνεργασίες με στόχο την ενίσχυση των εμπορικών του δραστηριοτήτων.

Πρόσφατα η Λιμενική Αρχή του Hamad, του κύριου λιμανιού του Κατάρ, το οποίο βρίσκεται νότια της Ντόχα, ανακοίνωσε ότι θα συνεργαστεί με τη νοτιοκορεάτικη Hyundai Merchant Marine αναφορικά με την έναρξη ενός νέου δρομολογίου. Το νέο δρομολόγιο θα συνδέει σε εβδομαδιαία βάση τον λιμένα του Hamad με μεγάλους λιμένες της Ασίας, ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο την εμπορική σύνδεση του Κατάρ με άλλες ασιατικές χώρες.

Μετά το εμπάργκο η Ντόχα αναζητά εναλλακτικές για την υλοποίηση των εμπορικών της δραστηριοτήτων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η έναρξη εμπορικών συνεργασιών με την Τουρκία και το Ιράν, μέσω της δημιουργίας νέων θαλάσσιων διαδρομών. Τον περασμένο Αύγουστο εκπρόσωποι εταιρειών από το Κατάρ και από την Τουρκία προχώρησαν σε συμφωνίες για τη διεξαγωγή θαλάσσιου εμπορίου μεταξύ του λιμένα του Κοτζαελί στην περιοχή του Μαρμαρά στην Τουρκία και του λιμένα του Hamad στη Ντόχα, προς την εξυπηρέτηση των εμπορικών τους σχέσεων. Επίσης  τον περασμένο Νοέμβριο υπογράφηκε τριμερής συμφωνία μεταξύ Τουρκίας, Κατάρ και Ιράν για τις εξαγωγές εμπορευμάτων από την Άγκυρα προς την Ντόχα μέσω της Τεχεράνης.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ EPA/Noushad Thekkayil

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.