Η Νορβηγία επιλέγει αποδέσμευση από το πετρέλαιο

Η Νορβηγία επιλέγει αποδέσμευση από το πετρέλαιο

157
Η Νορβηγία επιλέγει αποδέσμευση από το πετρέλαιο

Το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας, το μεγαλύτερο επενδυτικό ταμείο στον κόσμο, που διαχειρίζεται ένα χαρτοφυλάκιο άνω του 1 τρις δολαρίων, πρόκειται να αποχωρήσει από τις τοποθετήσεις του συνολικού ύψους $35 δισ. σε μετοχές εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Πρόκειται για μία απόφαση-έκπληξη που κατατέθηκε στην νορβηγική κυβέρνηση από την Κεντρική Τράπεζα της Νορβηγίας – Norges Bank, που έχει την ευθύνη της διοίκησης του επενδυτικού ταμείου.

Για την Κεντρική Τράπεζα της Νορβηγίας η έκθεση του ταμείου στο πετρέλαιο και στο φυσικό αέριο είναι πλέον ιδιαιτέρως μεγάλη και θεωρείται αναγκαία η απαγκίστρωση από επενδύσεις σε μετοχές ενεργειακών εταιρειών, όπως είναι μεταξύ άλλων οι: Royal Dutch Shell, ExxonMobil, Chevron, BP, Total και ENI. Με μία τέτοια κίνηση η τράπεζα εκτιμά πως «ο πλούτος της χώρας μπορεί να γίνει λιγότερο ευάλωτος στην περίπτωση μίας μόνιμης πτώσης των τιμών του πετρελαίου».

Η νορβηγική κυβέρνηση δήλωσε πως θα ληφθούν υπ’ όψιν οι θέσεις και προτάσεις της τράπεζας για την διάρθρωση του χαρτοφυλακίου του ταμείου. Ωστόσο, η όποια οριστική απόφαση αναμένεται να ληφθεί το επόμενο έτος.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ EPA/HAKON MOSVOLD LARSEN NORWAY OUT

 

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.