Το LPG «φέρνει κοντά» Μπαγκλαντές και Ιράν

Το LPG «φέρνει κοντά» Μπαγκλαντές και Ιράν

79
Το LPG «φέρνει κοντά» Μπαγκλαντές και Ιράν

Το Μπαγκλαντές υπέγραψε συμφωνία με το Ιράν με σκοπό την δημιουργία στο έδαφος του πρώτου ενός εργοστασίου που θα κατασκευάζει δεξαμενές LPG (υγροποιημένο αέριο πετρελαίου), οι οποίες κρίνονται άκρως απαραίτητες για να αντιμετωπιστεί η αναμενόμενη αύξηση της ζήτησης σε LPG από τις τοπικές βιομηχανίες του Ιράν.
Η εμπορική συμφωνία χαρακτηρίζεται από τα τοπικά ΜΜΕ ως «η μεγαλύτερη από κοινού επένδυση» μεταξύ της Ντάκα και της Τεχεράνης, καθώς αποτελεί την πρώτη συνεργασία των δύο κρατών μετά τον Ιούλιο του 2015, οπότε και ήρθησαν οι διεθνείς κυρώσεις που είχαν επιβληθεί στο Ιράν.
Η συμφωνία υπεγράφη τις τελευταίες μέρες του Ιουλίου από την ιρανική εταιρεία Servigas και αντιπροσωπεία 16 ιδιωτικών εταιρειών του Μπαγκλαντές.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Federation of Bangladesh Chambers of Commerce and Industry (FBCCI), Abdul Matlub Ahmad, ο οποίος υπέγραψε τη συμφωνία εκ μέρους της αντιπροσωπείας κατασκευαστικών εταιρειών του Μπαγκλαντές, το κόστος κατασκευής του εργοστασίου θα αγγίξει τα $12 εκ., ενώ αναμένεται πως οι δεξαμενές LPG θα είναι διαθέσιμες στην αγορά εντός ενός έτους με κύρια πλεονεκτήματα την ποιότητα κατασκευής και την χαμηλή τιμή.
Ως πιθανές τοποθεσίες για την κατασκευή του εργοστασίου ορίστηκαν οι πόλεις Narayanganj και Kishoreganj, που βρίσκονται στο κεντρικό Μπαγκλαντές κοντά στην πρωτεύουσα της χώρας, αλλά ως πιθανή έδρα του εργοστασίου εμφανίζεται και η πόλη Mongla, που αποτελεί και ένα από τα σημαντικότερα θαλάσσια λιμάνια της χώρας.

Φωτό: flickr.com/Dan Davison

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.