Από τη νέα Διώρυγα του Παναμά θα διακινούνται ετησίως 20 εκατομμύρια τόνοι...

Από τη νέα Διώρυγα του Παναμά θα διακινούνται ετησίως 20 εκατομμύρια τόνοι LNG

238
Από τη νέα Διώρυγα του Παναμά θα διακινούνται ετησίως 20 εκατομμύρια τόνοι LNG

Η πετρελαϊκή εταιρεία BP αναμένεται να στείλει το πρώτο δεξαμενόπλοιο μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) μέσω της νέας Διώρυγας του Παναμά στα τέλη του Ιουλίου, ανοίγοντας με αυτόν τον τρόπο μία νέα διαδρομή εμπορίου για το LNG.
Όπως αναφέρεται σε δήλωση της Αρχής της Διώρυγας του Παναμά, το υπό βρετανική σημαία δεξαμενόπλοιο LNG «British Merchant» θα ξεκινήσει το ταξίδι του από το Τρινιντάντ & Τομπάγκο και θα κατευθυνθεί προς την διώρυγα του Παναμά για να την διαπλεύσει και να περάσει στον Ειρηνικό Ωκεανό. Το δεξαμενόπλοιο, που έχει χωρητικότητα 138.517 κυβικών μέτρων φυσικού αερίου, βρίσκεται ήδη αγκυροβολημένο στην Καραϊβική.
Η κόστους 5,3 δις δολαρίων ΗΠΑ νέα διώρυγα θα επιτρέψει για πρώτη φορά την διέλευση μεγάλων πλοίων, όπως αυτά που μεταφέρουν LNG, καθιστώντας πιο εύκολη την τροφοδοσία με LNG της μεγάλης ασιατικής αγοράς. Με τη συντόμευση της διαδρομής μεταξύ Ατλαντικού και Ειρηνικού εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί σημαντική μείωση του κόστους μεταφοράς LNG, αντισταθμίζοντας εν μέρει τις απώλειες που έχει επιφέρει η πτώση της τιμής του LNG κατά την διάρκεια των τελευταίων δύο ετών.
Με βάση τα όσα έχει ανακοινώσει η Αρχή της Διώρυγας του Παναμά, από τη νέα διώρυγα αναμένεται να διέρχονται περί τα 300 δεξαμενόπλοια τον χρόνο, μεταφέροντας περίπου 20 εκατομμύρια τόνους υγροποιημένου φυσικού αερίου, καθώς και φυσικού αερίου και προπανίου.

Φωτό: flickr.com/BP images/LNG carrier British Merchant

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.