Ένα βήμα πιο κοντά σε εξόρυξη στην Αρκτική η SHELL

Ένα βήμα πιο κοντά σε εξόρυξη στην Αρκτική η SHELL

397
Ένα βήμα πιο κοντά σε εξόρυξη στην Αρκτική η SHELL

Ένα από τα σημαντικότερα εμπόδια για την έναρξη των εργασιών εξόρυξης πετρελαίου στην περιοχή της Αρκτικής, φαίνεται ότι ξεπεράστηκε για την πετρελαϊκή εταιρεία Shell, καθώς η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Αμερικής ενέκρινε το μέχρι πρότινος αμφιλεγόμενο σχέδιο της εταιρείας.

Σύμφωνα με Διεθνή Ειδησεογραφικά Πρακτορεία, ο αρμόδιος φορέας Bureau of Ocean Energy Management (BOEM) ενέκρινε το σχέδιο “Chukchi Sea Exploration Plan” της Shell, σύμφωνα με το οποίο η διαδικασία εξόρυξης πετρελαίου αναμένεται να ξεκινήσει το καλοκαίρι του 2015.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η απόφαση προκάλεσε τη μήνιν περιβαλλοντικών οργανώσεων, εκπρόσωποι των οποίων υποστηρίζουν πως οι ειδικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή, καθιστούν εξαιρετικά επικίνδυνη οποιαδήποτε ανθρώπινη δραστηριότητα. Ενδεικτικά, ο κοντινότερος σταθμός της Ακτοφυλακής βρίσκεται πάνω από 1.000 μίλια μακριά από την περιοχή εξόρυξης ενώ είναι σχεδόν αδύνατον για οποιοδήποτε συνεργείο καθαρισμού να προσεγγίσει άμεσα την περιοχή σε περίπτωση πετρελαιοκηλίδας.

Η διευθύντρια του BOEM, Abigail Ross Hopper ανέφερε σχετικά με την απόφαση: “Εξετάσαμε προσεκτικά τις παραμέτρους του εν λόγω σχεδίου και θέσαμε ιδιαίτερα υψηλά κριτήρια ασφαλείας για την πραγματοποίησης της εξόρυξης, με απώτερο σκοπό την προστασία του οικοσυστήματος, της κοινότητας και των γηγενών της Αλάσκα”.

Παρόλα αυτά, ο πετρελαϊκός κολοσσός θα πρέπει να λάβει το “πράσινο φώς” και από άλλους κυβερνητικούς φορείς, προκειμένου να προχωρήσει στην εξόρυξη.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.