Ο στρατηγικός στόχος του Χρηματιστηρίου Αθηνών

Ο στρατηγικός στόχος του Χρηματιστηρίου Αθηνών

32
Ο στρατηγικός στόχος του Χρηματιστηρίου Αθηνών

Η δυναμική πορεία των ελληνικών χρηματιστηριακών αγορών έχει κεντρίσει τα βλέμματα εγχώριων και διεθνών επενδυτών με την κεφαλαιοποίηση της αγοράς να σκαρφαλώνει κάθε έτος σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα.

Στο πλαίσιο αυτό, το ΧΑ ανεβάζει τον πήχη όσον αφορά τους στόχους του. «Είμαστε μια πολύ καλή ομάδα στη Β’ Εθνική και μπορούμε να συνεχίσουμε να είμαστε μία πολύ καλή ομάδα, αλλά μία ομάδα που σέβεται τον εαυτό της πρέπει κάποια στιγμή να θέλει να πάει και στην Α’ Εθνική», τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών κ. Γιάννος Κοντόπουλος, αναφερόμενος στην  μετάταξη της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς από τις αναδυόμενες στις ανεπτυγμένες αγορές, γεγονός που αποτελεί ορόσημο για την αγορά μας.

Η μετάταξη της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς από τις αναδυόμενες στις ανεπτυγμένες αγορές, σύμφωνα με τον κ. Γ. Κοντόπουλο είναι σημαντική γιατί θα υπάρξει: αύξηση της ρευστότητας, αυξημένη πρόσβαση της αγοράς μας στην επενδυτική κοινότητα, καθώς οι επενδυτές αποζητούν χαμηλότερο ρίσκο επενδύοντας στις ανεπτυγμένες σε σχέση με τις αναδυόμενες, καλύτερες αποτιμήσεις για τις εισηγμένες εταιρείες και μείωση της μεταβλητότητας. Τα επενδυτικά κεφάλαια που παρακολουθούν στις ανεπτυγμένες αγορές είναι πολύ περισσότερα από αυτά που επενδύουν στις αναδυόμενες και σε βάθος χρόνου με την μετάταξή μας στις ανεπτυγμένες αγορές θα αποκτήσουμε πρόσβαση σε σημαντικά μεγαλύτερο αριθμό επενδυτών που θα μπορεί να επενδύει στις ελληνικές εισηγμένες, γεγονός που θα αυξήσει τη ρευστότητα και το βάθος της αγοράς.

Η μετάταξη δεν θα γίνει ταυτόχρονα από όλους τους οίκους αξιολόγησης, όπως επεσήμανε. Το Χ.Α. θα θεωρείται ταυτόχρονα ως ανεπτυγμένη και αναδυόμενη αγορά από μερίδες επενδυτών, ενώ οι επενδυτές δεν θα τοποθετηθούν όλοι μαζί στην αρχή ή στο τέλος της διαδικασίας. Όμως, όπως τόνισε, οι εισροές κεφαλαίων σε βάθος χρόνου αναμένεται να είναι μεγαλύτερες από τις εκροές που ενεργοποιούνται κατά την μετάταξη.

Η πορεία του α’ τριμήνου 2024

Σχετικά με την πορεία της χρηματιστηριακής αγοράς το α’ τρίμηνο αναφέρθηκαν τα εξής:

– Η απόδοση του Γενικού Δείκτη διαμορφώθηκε στο 10% και βρέθηκε στην πρώτη δεκάδα μεταξύ των διεθνών δεικτών

– Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς στο τέλος του πρώτου τριμήνου ανήλθε στα 98,4 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 10,5 δισ. ή κατά 12,0%, ενώ η κεφαλαιοποίηση των τραπεζών αυξήθηκε κατά 2,6 δισ. ευρώ ή κατά 12,5%.

– Η μέση αξία συναλλαγών, στο πρώτο τρίμηνο 2024 αυξήθηκε κατά 33%, στα 147,5 εκατ. ευρώ, ενώ στα ομόλογα κατά 80% στα 1,6 εκατ. ευρώ.

– Τα αντληθέντα κεφάλαια στο πρώτο 3μηνο ανήλθαν στα 1,12 δισ. ευρώ, ενώ ολόκληρο το 2023 είχαν ανέλθει στα 1,75 δισ. ευρώ.

– Στο πρώτο τρίμηνο είχαμε εισροές ξένων κεφαλαίων ύψους 685 εκατ. ευρώ, με τη συμμετοχή των αλλοδαπών επενδυτών στην κεφαλαιοποίηση της αγοράς να ανέρχεται στα 65,6% και η συμμετοχή στην συναλλακτική δραστηριότητα στο 55,7%.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Μπελτές

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.