MEPC 81: Εξήντα κράτη μέλη υπέρ ενός levy άνθρακα

    374
    MEPC 81: Εξήντα κράτη μέλη υπέρ ενός levy άνθρακα

    To Ιnternational Chamber of Shipping (ΙCS) με ανακοίνωσή του χαιρετίζει την πρόοδο που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια των εντατικών διαπραγματεύσεων, στο περιθώριο της  MEPC 81,  για την επίτευξη μηδενικών εκπομπών από τη ναυτιλία και την υποστήριξη που έλαβαν περίπου 60 κράτη μέλη για ένα σύστημα σταθερούς συνεισφοράς ανά τόνο αερίων του θερμοκηπίου. Σκοπός του προτεινόμενου από το ICS σύστημα είναι να μειώσει το χάσμα κόστους και να δώσει κίνητρα για την ταχύτερη υιοθέτηση πράσινων ναυτιλιακών καυσίμων, καθώς και να εξασφαλίσει τα απαραίτητα κεφάλαια για τη στήριξη των προσπαθειών της ναυτιλίας για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου των αναπτυσσόμενων χωρών.

    Στη σχετική ανακοίνωση το ICS σημειώνει ότι «κατανοούμε πλέον καλύτερα τις ανησυχίες των κυβερνήσεων που εξακολουθούν να έχουν απορίες σχετικά με τον προτεινόμενο μηχανισμό τελών. Το ΙCS θα επιδιώξει να αντιμετωπίσει αυτές τις ανησυχίες με όλες τις κυβερνήσεις πριν από τον επόμενο γύρο διαπραγματεύσεων του ΙΜΟ τον Σεπτέμβριο».

    Στην MEPC 81 αποφασίστηκαν μεταξύ άλλων τα εξής:

    -Έγκριση των προσωρινών κατευθυντήριων γραμμών σχετικά με την εφαρμογή της Σύμβασης για τη διαχείριση του έρματος στα πλοία

    -Έγκριση των κατευθυντήριων γραμμών για τη δειγματοληψία fuel oil για τον προσδιορισμό της συμμόρφωσης με τη MARPOL

    -Σύσταση ομάδας με επίκεντρο τη δέσμευση και αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα επί των πλοίων

    -Έγκριση του σχεδίου τροποποίησης των κατευθυντήριων γραμμών του 2021 σχετικά με τα συστήματα περιορισμού της ισχύος του άξονα/μηχανής με δυνατότητα παράκαμψης.

    -Συμφωνία για την πρόοδο των συζητήσεων με τη Γραμματεία της Σύμβασης της Βασιλείας για την καθιέρωση της σύμβασης του Χονγκ Κονγκ ως της κατεξοχήν διεθνούς σύμβασης για την ανακύκλωση πλοίων

    Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο ότι το προτεινόμενο ψήφισμα που αποσαφηνίζει το τρέχον καθεστώς του CII δεν έλαβε επαρκή υποστήριξη από τα κράτη μέλη. «Ωστόσο, είναι ενθαρρυντική η ευρεία αναγνώριση της ανάγκης να αντιμετωπιστούν οι παρατυπίες που προέκυψαν», καταλήγει το ICS.

    Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.