Επιδημία μηνιγγίτιδας στη Νιγηρία

    25
    Επιδημία μηνιγγίτιδας στη Νιγηρία

    Οι χώρες της Αφρικής απασχολούν τακτικά τον διεθνή Τύπο σε θέματα που αφορούν την υγεία και την ασφάλεια. Τελευταία περίπτωση που χρήζει προσοχής είναι η επιδημία μηνιγγίτιδας που καταγράφεται στη Νιγηρία.

    Επί του παρόντος, τα κρούσματα που έχουν καταγραφεί στο πρόσφατο ξέσπασμα αφορούν κατά κύριο λόγο μαθητές σχολείων-οικοτροφείων στην πολιτεία Γιόμπε της βορειοδυτικής Νιγηρίας. Σε κάθε περίπτωση η μεταδοτικότητα της νόσου είναι υψηλή και λόγω αυτού ένα ενδεχόμενο εξάπλωσής της σε λοιπές ηλικιακές ομάδες δεν είναι απίθανο, παρότι τείνει να πλήττει κυρίως τις «τρυφερές» ηλικίες.

    Λόγω αυτού, εφιστάται προσοχή και στους ναυτικούς των εμπορικών πλοίων που προσεγγίζουν τους λιμένες της αφρικανικής χώρας.

    Η μηνιγγίτιδα είναι μεταδοτική, εξαπλώνεται από τον έναν άνθρωπο στον άλλο με σταγονίδια εκκρίσεων των αναπνευστικών οδών —βήχας, φτάρνισμα—, μέσω της στενής επαφής, ή εξαιτίας των επισφαλών συνθηκών ζωής.

    Τα πιο συνηθισμένα κλινικά συμπτώματα είναι η αιφνίδια εκδήλωση πυρετού, οι κεφαλαλγίες και η αυχενική δυσκαμψία.

    Η Νιγηρία βρίσκεται στη λεγόμενη ζώνη της μηνιγγίτιδας της υποσαχάριας Αφρικής, η οποία εκτείνεται από τη Σενεγάλη στο δυτικό τμήμα της ηπείρου ως την Αιθιοπία στο ανατολικό· στην περιοχή αυτή, τα ξεσπάσματα της νόσου είναι συχνά.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.