Με άρωμα Νορβηγίας οι πρόσφατες παραγγελίες πλοίων

Με άρωμα Νορβηγίας οι πρόσφατες παραγγελίες πλοίων

114
Με άρωμα Νορβηγίας οι πρόσφατες παραγγελίες πλοίων

Περιορισμένη ήταν η δραστηριότητα στο μέτωπο των παραγγελιών πλοίων την εβδομάδα με πέρας την 9η Φεβρουαρίου. Στο πλαίσιο αυτό, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η έντονη ευρωπαϊκή παρουσία στις λίγες συμφωνίες που συνάφθηκαν. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με δεδομένα της Intermodal, έντονο ήταν το νορβηγικό «άρωμα» στις παραγγελίες, οι οποίες εστιάστηκαν στα δεξαμενόπλοια.

Η νορβηγικών συμφερόντων Seatankers παρήγγειλε έξι VLCCs χωρητικότητας 300.000 dwt, έναντι $120 εκατ., με δικαίωμα προαίρεσης για επιπλέον δύο. Η παράδοσή τους αναμένεται να λάβει χώρα μεταξύ του 2026 και του 2027.

Επιπλέον, σε παραγγελία έξι δεξαμενόπλοιων χωρητικότητας 38.000 dwt έκαστο προχώρησε το JV της Stolt Tankers με την NYK. Τα συγκεκριμένα δεξαμενόπλοια αναμένεται να παραδοθούν μεταξύ του 2026 και του 2029 και θα είναι σε θέση να μετασκευαστούν προκειμένου να καταναλώνουν και μεθανόλη.

Πέραν αυτού, το επίσης νορβηγο-ιαπωνικό JV KNOT προχώρησε σε παραγγελία για τρία δεξαμενόπλοια χωρητικότητας 154.000 dwt, με δικαίωμα προαίρεσης για ακόμα ένα. Καθένα από τα πλοία κοστίζει $100 εκατ., ενώ η παράδοσή τους εκτιμάται μεταξύ του 2026 και του 2027.

Στο σημείο αυτό, και λαμβάνοντας υπόψη την υψηλή παρουσία και ιαπωνικών εταιρειών στις προαναφερθείσες παραγγελίες, αξίζει να αναφερθεί ότι οι παραγγελίες αυτές τοποθετήθηκαν σε κινεζικά ναυπηγεία. Το συγκεκριμένο γεγονός δύναται να συνιστά απότοκο διαφόρων παραγόντων, με κυριότερους τη συνεχή βελτίωση των προδιαγραφών των κινεζικών ναυπηγείων στις κατασκευές πλοίων αλλά και τις περιορισμένες ναυπηγικές κλίνες (κατάλληλου μεγέθους) σε Νότια Κορέα και Ιαπωνία.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.